Ugrás a tartalomra

Ismerd meg és védd meg!

2022.10.17
11:51
2022.10.17
17:25
Forrás
Pannon RTV
Gyalogtúrát szervezett a Riparia Természetbarátok Egyesülete. A kirándulás fő témája a vízhiány volt.

Az érdeklődők az Ismerd meg és védd meg - madárvilág és védett területek elnevezésű projekt túráján vehettek rész. Ez alkalommal a Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátumot járták be.

Vasárnap délután a Riparia Természetbarátok Egyesületének köszönhetően a kirándulni vágyók túrázhattak a Szelevényi-puszták területén. Itt különböző dolgokat tudhattak meg a vízhiányról, ennek kezeléséről és problémájáról, és élvezhették a szép időt a természetben.

Számos túrázni vágyó vett részt a kiránduláson, köztük Losonc Csongor is: „Hatalmas felelőtlenség, hogy az emberek nem foglalkoznak a vízhiánnyal. Rengeteg olyan módszer van, amit szerintem abszolút mindenkinek rohamosan, azonnal meg kellene, hogy változtasson a saját életében. Illetve rendszerszinten is rengeteg változtatásra lenne szükség, mert ez igazából itt van. Nem Afrikáról van szó meg a világ másik végéről, hanem szerintem mindenki látta, hogy a 43 fokos vajdasági nyárban azért nem annyira öröm az élet.”

A programon az érdeklődők sok új információval gazdagodhattak. Megtudhatták milyen természeti értékek találhatók a közelükben, emellett azt is, hogyan védhetik meg környezetüket.

Vinkó Tamás, elnök, Riparia Természetbarátok Egyesülete, Szabadka: „Tulajdonképpen nekünk az volt a célunk ezzel a projekttel, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a természetvédelem fontosságára, kiemelve kicsit a madárvilágnak is az állapotát és annak védelmének fontosságát, és hogy megismertessük a Szabadka környékén élőkkel, hogy milyen védett területeink is vannak. Hiszen nagyon fontos tudni, hogy egyedülálló községben élünk, ahol több mint 16 százaléka a területnek védett.”

A vízhiányra sokan még csak most kezdenek el felfigyelni, viszont ez már egy évek óta fennálló probléma. Több szakember együttműködésére lenne szükség és mindenkinek felelősebben kellene cselekednie a környezet kapcsán, a hosszútávú cél elérése érdekében - mondta Szekeres Ottó, a Palics-Ludas Közvállalat természetvédelmi őre: „Több tíz éve beszélünk arról, hogy talajvízszint csökkenés van a területeken. Meg kellene oldani másképpen a vízzel való gazdálkodást, hogy az is hosszútávon fennmaradjon, illetve fenntartható legyen az a gazdálkodási forma.”

A közeljövőben két újabb eseménye lesz az egyesületnek. A túrázni vágyók ellátogathatnak a Szabadkai-homokpuszta Különleges Értékű Táj helyszínére, egy másik kirándulást pedig majd a Palics Természeti Parkba is tehetnek.

vízhiány
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Szelevényi-puszták Speciális Természeti Rezervátum
Vinkó Tamás
Szekeres Ottó

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.