Ugrás a tartalomra

Magyarországon és a határon túl is tartanak megemlékezéseket

2022.10.22
07:42
Forrás
MTI
A műegyetemi megemlékezésekkel kezdődnek ma az 1956-os forradalom és szabadságharc központi rendezvényei Budapesten.

Az Országgyűlés 1991-ben nyilvánította nemzeti ünneppé október 23-át, amit a 2012-es alaptörvény is megerősített. Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 66. évfordulója alkalmából kétnapos ünnepi rendezvénysorozat várja az érdeklődőket.

Ma délután 2 órakor hagyományosan megkoszorúzzák a Műegyetem épületénél az 1956-os emlékművet. Délután három órakor Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mond beszédet, ugyanezen a helyszínen.


A hagyományos fáklyás emlékmenet délután 4 órakor indul a Műegyetemtől. Az útvonal: Műegyetem–Szent Gellért tér–Szent Gellért rakpart–Várkert rakpart–Casino–Ybl Miklós tér–Clark Ádám tér–Fő utca–Jégverem utca–Bem rakpart–Bem tér. Délután 5 órakor Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár mond ünnepi beszédet a Bem téren.
18:25-től egészen este 11 óráig fényfestés lesz a Külügyminisztérium épületén.
Szombaton és vasárnap a Külügyminisztérium épülete mellett a Budapesti Műszaki Egyetem K épületén és a Terror Háza épületén is fényfestés lesz.

Vasárnap ünnepélyes zászlófelvonással kezdődik a programsorozat reggel 9 órakor a Kossuth téren. A Szent Korona délelőtt tíz órától egészen délután négyig látogatható az Országházban. Az érdeklődők a Díszlépcsőházat és a Kupolacsarnokot is megtekinthetik.


Délelőtt fél 11-től adják át Zalaegerszegen a Mindszentyneumot. Az ünnepélyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet.
 

Vasárnap ingyenesen látogatható a Terror Háza Múzeum, és gyertyát lehet gyújtani a Hősök falánál.
Nemzeti ünnepünkön a legtöbb múzeum állandó kiállítása ingyenesen látogatható. A pontos információkért érdemes felkeresni a kiválasztott múzeum weboldalát vagy közösségi oldalát.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés
56-os magyar forradalom és szabadságharc

Most

16:51, Frissítve: 21:15

Deli: mi a béke pártján vagyunk

Június 9-én, vagyis egy hónap múlva európai parlamenti választásokat tartanak. A voksolásnak nagy tétje van, mivel az eredmények hatással lesznek az EU lakosságára, de a vajdasági magyarság életére is.

Népszerű

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.