Ugrás a tartalomra

1956 a nemzetként való megmaradás egyetlen módja volt

2022.10.22
19:00
2022.10.22
19:44
Forrás
Pannon RTV
1956 a nemzetként való megmaradás egyetlen módja volt. Minden vérveszteségével, áldozatával egyetemben - fogalmazott Pásztor István a szabadkai Jadran Színpadon megtartott vajdasági központi megemlékezésen.

A VMSZ elnöke szerint a forradalom és szabadságharc, valamint a nemzet ünnepei nem csak az emlékezésre adnak lehetőséget, hanem leckét is feladnak. A központi megemlékezésen szólt az egybegyűltekhez Fürjes Balázs magyar miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes is.

1956-ban azt mondtuk: elég volt! Azt mondtuk, hogy ruszkik haza, hogy elég a kommunista diktatúrából, az emberek kifosztásából, a nemzet megalázásából! - emelte ki alkalmi beszédében Fürjes Balázs Szabadkán, a vajdasági központi megemlékezésen. A magyar Miniszterelnökséget vezető miniszterhelyettes úgy fogalmazott, azt mondtuk, hogy szabad, független és demokratikus Magyarország! Mondtuk, tettünk és harcoltunk érte. Együtt, mindenféle magyarok - nyomatékosította.

„Szabadnak lenni azt jelenti, hogy önmagunk lehetünk. Hogy a saját életünket éljük. Hogy vagyunk, akik voltunk és leszünk, akik vagyunk. Hogy nem mások elvárásainak kell megfelelnünk, hogy saját életünk dolgairól mi magunk döntünk. Szabadságharcos időkben a szabadságharcosok dolga megvédeni, kivívni, visszavenni a magyar szabadságot. Demokratikus körülmények között a magyarok szabad akaratukból, választáson hatalmazzák fel a nemzeti kormányt, hogy az képviselje a szabadság és jólét programját. Mi erre kaptunk felhatalmazást. A magyarok ügyének képviseletére, a magyar érdekek érvényesítésére.”

A forradalmárok kora 1956-ban lejárt – ezt üzenték a keleti blokk országaiban élőknek, de nem csak a szovjet birodalomból - fogalmazott Pásztor István a megemlékezésen. A VMSZ elnöke szerint a nyugati világnak ugyanúgy nem felelt meg, hogy a magyar nép megint nem teljesíti be a végzetét, ahogyan nem teljesítette be azt 1849-ben, 1920-ban vagy 1945-ben sem. Ehelyett újra megzavarja a legklasszabb nyugati projektet: a békében feloldódó Európát, ahol a nemzeti önrendelkezéssel, szuverenitással kapcsolatos kérdéseket nem illik feltenni. A VMSZ elnöke párhuzamot vont a most zajló ukrajnai események és az 1990-es évek jugoszláviai történései között, amelyek szavai szerint legyalulták a térséget. Meggyőződésének adott hangot, hogy ha a józan ész politikája mentén intéződnek a dolgok, ezek között a változások között pozitívak is lesznek.

„Akik maradnak, azoknak ki kell bírni. Hinni kell, összeszorított foggal dolgozni, őrizni azok hiányát, akik elmentek. Mert csak így tarthatjuk meg a nemzetet, a közösséget. Sokszor elmondtam: el fog érkezni annak az ideje, amikor megfordul a trend, sokan, egyre többen azok közül, akik másutt keresték a boldogulást, vissza fognak jönni. Önök ugyanúgy tudják, ahogyan én is, mert találkoznak velük az utcán, a boltban: ez a folyamat elindult. Közösségi erőnk abban mérhető, hogy mennyi vérveszteséget vagyunk képesek elviselni úgy, hogy nem adjuk fel, hanem megőrzünk mindent, ami a magyarságunk szerint fontos: iskolákat, templomokat, színházakat, újságot, rádiót.”

Megtartjuk az otthont a szülőföldünkön, hogy azoknak, akik megtapasztalták a nyugati szabadság jelenlegi állapotát és megnyilvánulásait, legyen hova hazajönniük - nyomatékosította a VMSZ elnöke. Az alkalmi beszédeket követően a Határon innen című ünnepi műsort vitték színre, Dévai Zoltán rendezésében.

1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
Jadran Színpad
megemlékezés
Pásztor István
Fürjes Balázs

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.