Ugrás a tartalomra

Gyarapszik a szalakóta populáció Vajdaságban

2022.10.23
19:44
Forrás
Pannon RTV
2003-ban indította el a Szalakótavédelmi programot. a Riparia Természetbarátok Egyesülete.

A feltűnő, élénk kék tollazattal rendelkező szalakóta egykor elterjedt faj volt Vajdaságban, viszont az 1970-es évektől intenzív csökkenés volt tapasztalható a populáción belül, a kétezres évekre már kétséges volt, hogy megmarad-e mint költőfaj vidékünkön, ugyanis húsz pár alá esett a számuk. A Riparia Természetbarátok Egyesületének a Palics-Ludas Közvállalattal együttműködve sikerült megőrizni a szalakóták fennmaradását és újbóli elterjedését Vajdaságban.

Már több mint kétezer szalakótaodút helyeztek ki a Riparia Természetbarátok Egyesületének tagjai, hogy megóvják a vajdasági szalakóta populációt. Az egyesület 2003-ban indította el a Szalakótavédelmi programot, amelynek keretében oktatóprogramokat, kutatásokat is szerveznek.

Szekeres Ottó, tag, Riparia Természetbarátok Egyesülete: „Több mint kétezer madárodút sikerült kihelyeznünk azóta, amit rendszeresen ellenőrzünk és sikerült a fajt megóvni attól, hogy a faj eltűnjön, mint költőfaj Vajdaságból. Nemhogy sikerült megóvni, hanem nagy mértékben növeltük is az állományokat, tehát az idei évvel bezárólag 426 szalakótapár költ jelen pillanatban a mesterséges odúkban, amit kihelyeztünk.”

Szombaton a Szalakótavédelmi program húszéves fennállást ünnepelték. A konferencián a program résztvevői az elmúlt évek kutatásait és tapasztalataikat mutatták be a madárfajról.

Vinkó Tamás, szakmunkatárs, Palics-Ludas Közvállalat: „Összegyűlnek a programban résztvevő különböző szervezetek és intézmények képviselői, illetve a területek koordinátorai, hogy megosszák egymással a tapasztalatokat és eredményeket, és a további munkálatok terveit elvégezzék. Adatokat cserélünk, bemutatjuk a munkának, a szalakótavédelmi tevékenység eredményeit. Az idei évben a Telekom Srbija támogatta azt a programot, hogy elkészítsünk egy applikációt, ami megkönnyíti a terepi munkálatokat.”

A konferencián 15 civil szervezet vett részt, amelyet a Palics–Ludas Közvállalat Látogatóközpontjában szerveztek meg.

szalakóta
Riparia Természetbarátok Egyesülete
Palics-Ludas Közvállalat

Most

12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.
07:48, Frissítve: 11:31

Egy éve történt a belgrádi iskolai mészárlás

Egy évvel ezelőtt, 2023. május 3-án gyászba borult Szerbia. Ezen a napon történt ugyanis az az iskolai lövöldözés a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában, amelyben 9 gyermek és egy felnőtt vesztette életét.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.