Ugrás a tartalomra

Bajmokon befogadták a menekülteket 1956-ban

2022.10.23
13:19
2022.10.23
15:37
Forrás
Pannon RTV
Bajmoknak, mint határ menti településnek különösen fontos szerepe volt, amikor a 1956-os forradalom és szabadságharc leverését követően sokan menekülni kényszerültek az anyaországból.

A nemzeti ünnep alkalmából Bajmokon megkoszorúzták az 56-os emléktáblát, majd alkalmi műsort tartottak a Dózsa György Magyar Művelődési Központban.

A résztvevők megkoszorúzták a bajmoki helyi közösség épületén található 56-os emléktáblát. A megemlékezés ezt követően a Dózsában folytatódott, a kegyeleti bizottság szervezésében. A forradalom leverését követően, november 4-e után sokan Bajmokra menekültek, a határ közelsége miatt.

Cindel Attila, a kegyeleti bizottság elnöke, Dózsa György MMK, Bajmok: „Az ottani magyar nemzettársaink próbáltak lerázni magukról egy olyan uralmat, egy olyan ideológiát, ami megnyomorította őket. Utána pedig, amikor leverték a szabadságharcukat, akkor a bajmoki magyarok is segítséget nyújtottak a menekülőknek.”

Hegedűs József, a VMSZ bajmoki helyi szervezetének elnöke elmondta, közvetlen érintettsége volt a településnek az 56-os események kapcsán: „Ez volt a menekülőknek az egyik első állomása, Bajmokon, akik ezen a részen lépték át a határt, úgyhogy a forradalom és szabadságharccal való szimpatizálás mellett ez a személyes érintettség is jelen van.”

A bajmoki Halász Tibor korábban történelmet tanított, most 13 éve levéltáros. A megemlékezés keretében rövid előadást tartott a település érintettségéről az 56-os események kapcsán: „Amikor az oroszok leverték a forradalmat, sokan menekültek, többségük Ausztria irányába, tehát Nyugat-Európába, de olyan 18-20 ezren Jugoszlávián keresztül menekült az akkori Magyarország területéről a szovjet megszállás miatt. Bajmok, mint határ menti település, meg a többi települések is, befogadták az ide érkező magyar menekülteket.”

Az 56-os menekültek többsége később tovább ment Amerikába, Kanadába és más országokba, de olyan családok is voltak, akik Bajmokon maradtak, és a faluban telepedtek le.

Bajmok
1956-os forradalom és szabadságharc
1956-os magyar forradalom és szabadságharc
1956-os megemlékezés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.