Ugrás a tartalomra

Pert nyert a majdányi család, az államnak meg kell térítenie a migránsok által okozott károkat

2022.10.24
14:04
2022.10.25
07:18
Forrás
Pannon RTV
A kártérítés mértékét még nem határozták meg. Majdányon most a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság irodájának munkatársai ellenőrzésük alatt tartják a migránshelyzetet és megakadályozzák az illegális bevándorlók beköltözését az elhagyott házakba.

Pert nyert egy majdányi család, az államnak meg kell térítenie a migránsok által okozott károkat. Azt, hogy a Belügyminisztériumnak, illetve a szerb államnak mekkora kártérítést kell fizetnie a tulajdonosnak, szakértő határozza majd meg. Majdányon most a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság irodája is működik, feladatuk pedig, hogy ellenőrzésük alatt tartsák a migránshelyzetet és megakadályozzák az illegális bevándorlók beköltözését az elhagyott házakba.

Úgy tudjuk, egy Magyarkanizsán élő majdányi család részére született jogerős bírósági ítélet, amely szerint a szerb államnak, illetve a belügyminisztériumnak kártalanítaniuk kell őket, amiért a migránsok belakták és tönkretették családi házukat. A helyiek azt mondták, a majdányi család korábban vásárolta ezt a házat, szépen rendbe is tette, azzal a céllal, hogy nyugdíjas éveiket majd ott töltik el.

Az ítélet Szerbiában precedens értékű. A szóban forgó családot képviselő Boško Stanimirov ügyvéddel csak telefonon beszéltünk, mivel jelenleg is több más érintett család kártalanítási ügyét intézi. Azt mondta, a kár teljes volt, a pusztítást úgy fejezték be, hogy a házon belül minden fatárgyat, ajtót, ablakot elégettek, ami a tetőszerkezet kigyulladásához vezetett, csak a falak maradtak meg. Domonkos Eszter szerint minden majdányi családot, akinek a házát tönkretették, kártalanítani kellene.

„Kiszedik a gerendákat, és leszakad a mennyezet. Mindent, ami föl lehet tüzelni, ajtókat, ablakokat, mindent kiszednek és föltüzelik. Az én apósomék házában is minden második gerendát kivettek, föltüzelték, az ajtókat föltüzelték, és aztán a tetővel együtt beszakadt a mennyezet is.”

A helyiek azt mondták, a Szerbiai Menekültügyi Főbiztosság majdányi irodájának dolgozói most igyekeznek távol tartani a településről a migránsokat, nem engedik meg, hogy beköltözzenek az elhagyott házakba. Ennek köszönhetően csökkent a Majdány és Rábé területére nehezedő migrációs nyomás. Domonkos Mária is azt mondta, a migránsok kizárólag a két település közötti elhagyott hangárban húzódnak most meg, ott viszont valóságos sátorvárosuk van.

„Ott vannak, abban a hangárban. Úgy mondják ők is, hogy "angar", "angar". Tele van sátrakkal az is ugye, mert kiverték a tetőt is, ablakot is, mindent, és a szél keresztül fúj. Most meg telerakták sátorral, hogy ne fázzanak.”

A szerb-magyar-román hármashatárnál fekvő Majdányon és Rábén szerény családok élnek, akik többnyire mezőgazdasággal foglalkoznak. Becslések szerint időnként akár tízszer annyi migráns is tartózkodik a két településen, mint amennyi helyi lakos van. Az illegális bevándorlók a román határon keresztül próbálnak átjutni Magyarországra, mivel nincs határkerítés Románia és Magyarország között. A román határrendészet azonban keményen lép fel, és a migránsokat visszaküldi Szerbiába.

Majdány
migránsok

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.