Ugrás a tartalomra

Vučić: Tektonikus változások történtek a szerbek kivonulásával, fontos, hogy felelősen viselkedjünk

2022.11.07
07:05
2022.11.07
07:10
Forrás
Pink TV, Szerbiai RTV
A Koszovóban kialakult helyzetről és a gazdaságról is beszélt egyebek mellett a szerb elnök a Pink Televízió vasárnap esti műsorában. Ismét megerősítette, hogy lesz fizetés- és nyugdíjemelés.

Tektonikus változások történtek a szerbek kivonulásával a koszovói intézményekből, fontos, hogy felelősen viselkedjünk - a Koszovóban kialakult helyzetről is beszélt a szerb elnök a Pink Televízió vasárnap esti műsorában. Nem egy könnyű pillanat ez, de nem is az első, sem az utolsó - jelentette ki Aleksandar Vučić. Felelősen és komolyan kell hozzáállnunk a helyzethez, 10 év után a koszovói szerbek azt a döntést hozták, hogy elhagyják a pristinai intézményeket. Értelmetlenek azok a fejtegetések, miszerint Belgrád rendelte el ezt, vagy ő, ezek a mesék csak egyeseknek nyugaton és Pristinában felelnek meg. Akik ezt állítják, sose akartak a szerbek valós gondjaival foglalkozni, vagy hogy mit is szeretnének, és a fejlemények sem érdeklik őket. A szerb államfő, mint mondta, legalább hússzor beszélte le arról az embereket, hogy elhagyják a pristinai intézményeket. Már júniusban veszélyes volt a helyzet, az albánok tervezték, hogy betörnek északra - tette hozzá Vučić.

A szerbek alig várják, hogy visszatérjenek az intézményekbe, de előbb meg kell alakítani a Szerb Községek Közösségét - emelte ki az államfő.

Albin Kurtit a Szerb Községek Közössége nem érdekli, a rendszámtáblákra vonatkozó intézkedéseket pedig szakaszosan végzik majd, mondják - hangsúlyozta a szerb elnök.

A gazdaságról szólva kijelentette, hogy több lesz a beruházás mint tavaly. Az első 10 hónapban csaknem 3 és fél milliárd közvetlen külföldi beruházás volt, ami mintegy 7 százalékkal több mint tavaly, ez hihetetlen, hiszen Európában háború dúl, előtte pedig világjárvány tombolt.

Megemlítette, hogy az infláció ellenére Szerbiának sikerül megtartani pénzügyi stabilitását, mert a fizetések 8, míg a nyugdíjak 9 százalékkal nőnek, februártól pedig összesen csaknem 21-gyel.

koszovó

Most

16:02, Frissítve: 16:33

Fiáker szemlét tartottak Cserépalján

Huszonnyolcadik alkalommal szervezték meg a Cserépaljai Fiáker Szemlét. A Parádés Kocsik és Lovak Nemzetközi Szemléjére a dél-bánáti Cserépaljára egész Szerbia területéről érkeztek a lovas sport kedvelői.
13:46, Frissítve: 16:59

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.