Ugrás a tartalomra

Kiosztották a Híd Irodalmi Díjat, a Forum Képzőművészeti Díjat, a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat

2022.11.08
15:52
2022.11.08
18:02
Forrás
Közlemény
Híd Irodalmi Díjban Szögi Csaba részesül Szakura angyalai című, a zentai zEtna kiadó gondozásában megjelent kötetéért. A Forum Képzőművészeti Díjat Miroslav Jovančić érdemelte ki.

A Forum Könyvkiadó Intézet tájékoztatja a nyilvánosságot, hogy a Híd Irodalmi Díj bírálóbizottsága – Antalovics Péter, Bordás Győző, Lódi Gabriella, Lovas Ildikó és Mészáros Anikó összetételben – mérlegelve a vajdasági magyar könyvkiadás 2021. évi produkcióit egyhangúlag úgy döntött, hogy a 2021. évre szóló Híd Irodalmi Díjat Szögi Csabának ítéli oda Szakura angyalai című, a zentai zEtna kiadó gondozásában megjelent kötetéért. A zsűri értékelése szerint Szögi Csaba kötetében a rá jellemző burjánzó, barokkos nyelvezettel bontja ki az angyal szimbólumát. A lirizált prózafolyam már-már regényként is olvasható, miközben a szerző nemcsak a műfajok közti, de a világok, szférák közti átjárhatósággal is játszik. A túlstilizáltság Szöginél egyszerre írói eszköz és esztétikai cél.

A Forum Képzőművészeti Díj bírálóbizottsága – Butterer Kiss Márta, Kanyó Ervin és Maurits Ferenc – egyhangú döntése alapján a 2021. évi Forum Képzőművészeti Díjat Miroslav Jovančić érdemelte ki. Miroslav Jovančić a Szabadkai Kortárs Galériában 2021. októberében megrendezett Mirror for a Blind Man című, az elmúlt tizenhárom év válogatott terméséből összeállított kiállításával kiérdemelte a szakmai zsűri elismerését is. Őszintén, pucéran, megtisztultan festi meg a mindennapok személyesen átélt világát. A mai, kaotikus és elidegenedett világban nem csak színgazdag látványt csempészett be a látókörünkbe, de empátiát gerjesztő energiájával is megajándékozta embertársait.

A Vajdasági Magyar Művészeti Díj bírálóbizottsága – Klemm Dávid, Mészáros Gábor és Sárközi Noémi összetételben – ez év október 21-én megtartott ülésén a Vajdasági Magyar Művészeti Díjat Hernyák Györgynek ítélte oda. Hernyák György rendező, az újvidéki Művészeti Akadémia tanára jelentősen hozzájárult a vajdasági professzionális színházi élet fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez. A Tanyaszínház egyik társalapítója, a szabadkai Népszínház főrendezője. Előadásai ismertek szűkebb pátriánkban és Magyarországon is. Számos sikeres színészgeneráció mesterségtanára.

A díjak átadására a Forum Könyvkiadó Intézet évzáró ünnepségén kerül sor decemberben.

Híd Irodalmi Díj
Forum Képzőművészeti Díj
Vajdasági Magyar Művészeti Díj

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.