Ugrás a tartalomra

A bánáti közeg kulturális és művelődési élete kincseket rejt

2022.11.09
08:43
2022.11.09
15:16
Forrás
Pannon RTV
A Magyar Nemzeti Tanács jóvoltából alapjaiban tudott fejlődni és tovább építkezni a kulturális és művelődési élet Csóka községben is. Ennek apropóján tett látogatást Fremond Árpád a Magyar Összefogás listavezetője Padén, Feketetón és Csókán.

A pár száz lakost számláló Feketetón a helyi Csipet Csapat Művelődési Egyesület dolgozik az aktív közösségi élet megmaradásán. Különböző rendezvényeiket és műhelymunkáikat immár saját székházukban tudják megvalósítani, felkarolva a maroknyi helyi magyarságot.

Ábrahám Ildikó, elnök, Csipet Csapat Művelődési Egyesület, Feketetó: „Az egyesület 4 évvel ezelőtt jött létre, de előtte egy baráti társaságként indult több mint 7-8 éve. 7 személlyel alakultunk meg, azóta már 22-en vagyunk, tehát gyarapodtunk. Elég gyorsan is haladunk ahhoz képest, hogy ilyen fiatal egyesület vagyunk.”

A magyar művelődési hagyományok iránt fogékony csapat további tervei között szerepel, hogy egybenyitott térrel bővítsék otthonukat. A bánáti közeg kulturális élete kincseket rejt, ezek megmaradását szavatolnunk kell - mondta Oláj Ibolya, a Magyar Összefogás jelöltje.

„A Magyar Nemzeti Tanács és a Vajdasági Magyar Szövetség, mint eddig, ezután is nagy segítséget fog nyújtani, azoknak a szervezeteknek, ahol ilyen szépen működik a hagyományápolás. Ezt mindenképpen meg kell tartani, hiszen a közös akarat, az összefogás az létfontosságú.”

A padéi Kolping-ház is jelentős beruházás által vált a falu egyik központi kulturális találkozóhelyévé, ahogyan a Takáts Rafael Magyar Kultúrkör székháza is.

Komáromi Róbert, elnök, Takáts Rafael Magyar Kultúrkör, Padé: „A Nemzeti Tanácsnak köszönhetően Padéra, legfőképpen pedig ide a Kultúrkörbe rengeteg befektetés jött, ami nemcsak az építkezésen látszódik, hanem magán a szakköröknek a kinézetén, azaz a viseletek, hangszerek, csoportok bővítése. Büszke vagyok erre és az egész padéi magyarság is büszke lehet.”

A térségünket egyedivé tevő bánáti magyar kulturális és művelődési élet jövője is azon az összefogáson múlik, amelyet mi magyarok bizonyítani tudunk most vasárnap a nemzeti tanácsi választás alkalmával - szögezte le beszédében Fremond Árpád a Magyar Összefogás listavezetője.

„Itt Csóka községben oda kell figyelnünk Padér és Hódegyházára, Tiszaszentmiklóson volt egy óriási fejlesztés, egy nagy beruházás a Piros Tulipán megkapta székházát. Csókára is oda kell figyelni, valamint Egyházaskérre és Kanizsamonostorra is. Egy olyan erős magyar közösség van itt Csóka községben, Bánátban, amelyre külön figyelmet kell fordítani a jövőben is.”

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület székházában tartott kerekasztal beszélgetés alkalmával az is kiderült, hogy mindenki érti és érzi a vasárnapi választás fontosságát.

Csóka
Ábrahám Ildikó
Feketetó

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.