Ugrás a tartalomra

A kristályéjszaka emlékére éjjel kivilágítják a szabadkai zsinagógát

2022.11.09
21:45
Forrás
Közlemény
A Szabadkai Zsinagóga Alapítvány már második éve csatlakozik ahhoz a világszintű megmozduláshoz, amelyen a kristályéjszaka eseményeire emlékeznek.

Ilyenkor égve maradnak a fények a zsidó imaházakban, intézményekben és magánházakban november 9-én. A felújított szabadkai zsinagógában sincs ma sötétség - olvasható Illés Hajnalkának, a Szabadkai Zsinagóga Alapítvány koordinátorának a szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Egyébként 1938. november 9-én és 10-én, a kristályéjszakán, avagy a törött üveg éjszakáján, az akkori Németországban lezajlott országos pogrom során több mint 7000 zsidó tulajdonú bolt és közel 200 zsinagóga súlyos károkat szenvedett. Több mint 90 ember vesztette életét.

A közleményben olvasható, hogy együtt egyesítjük a világot az antiszemitizmus, a rasszizmus, az intolerancia és a gyűlölet ellen, azáltal, hogy fényt vetünk a gyűlölet sötétsége fölé.

szabadkai zsinagóga
Szabadkai Zsinagóga Alapítvány

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.