Ugrás a tartalomra

Fejlesztések Csantavéren

2022.11.10
17:16
2022.11.10
21:09
Forrás
Pannon RTV
A csantavéri temető fedett részt kapott a ravatalozó előtt. A tetőre már nagy szüksége volt a helyieknek. A Hunyadi János Általános Iskolában pedig a napközi és az óvoda felújítása valósult meg a Magyar Nemzeti Tanács segítségével.

A csantavéri temető megkapta a már régóta vár tetőt a ravatalozó elé. Az eső, hó, vagy a túl erős napsütés miatt igen fontos a fedett rész a helyiek számára - mondta Balassa Miklós, a pasztorális tanács elnöke.

„Az MNT támogatásából kint a temetőben, ahol voltunk a fedett rész a ravatalozó előtt, az már nagyon hiányzott a csantavérieknek, vagy bármelyik hozzátartozónak, akik részt vettek a gyásztemetésen, mert nagyon nagy melegben az volt a gond, hogy tűző nap volt. Nem tudtak megállni, nem volt hűvös, meleg volt. Akkor jött az eső, ősz. Hó esett, eső esett mindenki elázott."

Szabó Gábor, a Hunyadi János Általános Iskola igazgatója elmondta, milyen előnyökkel járnak az újítások a gyerekek és a szülők számára. A tornatermet tartományi támogatásokból újítják fel, itt a régi ablakokat cserélik le. A tornaterem felújítását várhatóan a jövő héten fejezik be.

„Ez egy példaértékű, hatalmas projekt, ami lehetővé tette a végén azt, hogy egy napközis csoport kialakuljon a faluban, amire 25 éve már nem volt példa. Ez a napközis csoport összesen 20 gyereknek biztosít egész napos ellátást négy étkezéssel. És mondanom se kell, hogy óriási segítség a szülőknek, akiknek a gyermekeik itt lehetnek a napköziben. Ehhez kapcsolódik az is, hogy természetesen nem szeretnénk megállni ennél az egy csoportszobánál. Tervben van, illetve a tervek is elkészültek a következő csoportszoba kiépítésére."

Fremond Árpád, a Magyar Összefogás listavezetője a felújítások fontosságát hangsúlyozta mind az iskolában, mind a temetőben. A támogatásokat a jövőben is folytatni szeretnék.

„Egy komoly támogatási rendszer alakult ki az elmúlt időszakban, és mindent meg kell tennünk annak érdekében a jövőben, hogy a gyermekek gyakorlatilag itt folytassák a tanulmányaikat. Illetve nagyon fontos a szerb nyelv elsajátítása is, hiszen a gyermekeink fontos, hogy érvényesíteni, érvényesülni tudjanak az országban. És akkor, amikor arról döntenek, hogy esetleg Magyarországon folytatják az egyetemi tanulmányaikat, vagy pedig itthon, akkor az itthonra essen a választás."

Az oktatást és az egyházakat mindig szem előtt tartják majd - tette hozzá a Magyar Összefogás listavezetője.

Csantavér
temető
Hunyadi János Általános Iskola
nemzeti tanácsi választások

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.