Ugrás a tartalomra

Őszi forgatag

2022.11.12
11:28
2022.11.12
16:15
Forrás
Pannon RTV
Magyarországi, erdélyi, mezőföldi, kalotaszegi, bukovinai és somogyi táncokat is láthatott a közönség az idei Őszi forgatag rendezvényén Bácsfeketehegyen.

Az esemény célja a magyar hagyományőrzés, a fiatalok bevonzása a népzene világába, valamint a barátkozás és szórakozás.

A bácsfeketehegyi Őszi forgatagon Borsodi Kolos a kishegyesi Délucska néptánccsoporttal lépett színpadra, drávaközi játékokat adtak elő.

Bene Inez szívesen ajánlja más fiataloknak is a néptáncolást, ugyanis nem csak hagyományőrzés szempontjából fontos, hanem barátkozásra és szórakozásra is lehetőséget ad: „Már tíz éve táncolok, és szeretem, mert jó a közösség. Lehet fejlődni, és én ajánlom mindenkinek.”

A rendezvényen a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, a kúlai Népkör Magyar Művelődési Központ és Bácsfeketehegy néptáncosai, tamburásai és népi énekesi léptek fel. A talpalávalót a legtöbb csoport számára Csonka Ferenc és zenekara biztosította.

Csonka Ferenc, prímás, Csonka Ferenc és zenekara: „Kishegyesieknek és feketicsieknek elég gyakran muzsikálunk, és ismerjük egymást, úgyhogy mindig jó hangulatúak ezek a műsorok. Ismerjük a táncosokat, ők is ismernek minket. Van egy baráti viszony, tehát buli is van a színpadon, nemcsak munka.”

Idén harmadik alkalommal szervezték meg az Őszi forgatagot. Patyerek Csaba a Rizgetős táncegyüttes művészeti vezetője fontosnak tartja, hogy a fiatalokat is bevonják a népzene és néptánc világába, ezért már közel 17 éve külön hangsúlyt fektetnek a fiatalok nevelésére: „Heti több alkalommal időt és energiát fektetünk abba, hogy a próbákat megtartsuk, és a fiatalokat rávezessük arra, hogy ez jó dolog és a hagyományokat éltetni kell, de nem csak a próbateremben és a színpadon. Próbáljuk kicsit afelé terelni őket, hogy az életben is fontos legyen nekik a magyarságuk és kultúrájuk.”

A szervezők célja, hogy ez az egynapos, hagyományőrző rendezvény egy Kárpát-medencei fesztivállá nője ki magát.

Bácsfeketehegy
Őszi forgatag

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.