Ugrás a tartalomra

Rontja a beporzási esélyeket a növényvédő szerek használata

2022.11.12
12:41
2022.11.12
12:46
Forrás
greendex.hu
A beporzók kisebb valószínűséggel szállnak le a műtrágyával vagy növényvédő szerekkel permetezett virágokra, mivel érzékelik a virág körüli elektromos mező változásait – állapították meg a Bristoli Egyetem kutatói.

A tanulmány szerint a vegyi permetszerek akár 25 percig is megváltoztatják a virágok körüli elektromos mezőt. Ez a hatás lényegesen tovább tart, mint a természetes ingadozások, például a szél által okozott ingadozások, és a természetben a méhek táplálkozási erőfeszítéseinek csökkenését okozza. A vizsgálat során kiderült, hogy a poszméhek képesek észlelni és megkülönböztetni a vegyszerek által okozott kis és dinamikus elektromos mezőváltozásokat.

A szakemberek szerint az agrokémiai szerek alkalmazása eltorzíthatja a virágjelzőket, és módosíthatja a beporzók, például a méhek viselkedését. Továbbá a levegőben szálló különféle más részecskék, például nanorészecskék, kipufogógázok, nano-műanyagok és vírusrészecskék is hasonló hatással lehetnek, és a környezetben gyakorlatilag mindenütt jelen lévő elektromos mezőket használó élőlények széles körére lehetnek hatással.

A szakemberek szerint a hőmérséklet-változások az elmúlt 120 évben negatívan hatottak a legtöbb poszméhfajra.

méh
beporzás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.