Ugrás a tartalomra

Ez a nap egymás elfogadásáról szól

2022.11.16
15:26
2022.11.16
16:15
Forrás
Pannon RTV
Ma van a tolerancia napja. A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában a szerb, a magyar, a horvát, a bunyevác és a német nemzetiségű gyerekek mutathatták be a nemzetükhöz fűződő jellegzetességeket.

Burek, mákos kalács, dobos torta, zserbó szelet, gibanica. Ezeket és más ételeket kóstolhattak a tolerancia napján a szabadkai Jovan Mikić Általános Iskola tornatermében felállított kiállításon a diákok, a tanárok és a vendégeik. A magyar standnál a magyarok híres tudósairól, íróiról is hallhattak, olvashattak. Ez a nap az egymás megismeréséről szólt.

Sebők Csáki Szintia, nyolcadikos diák, Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka: „Elfogadjuk egymást. Nem közösítünk ki senkit. Mindenki úgy jó, ahogy van.”

Anastasija Belančić, nyolcadikos diák, Jovan Mikić Általános Iskola, Szabadka: „A tolerancia napja számomra egy emlékeztető, hogy tiszteljük és megbecsüljük a különbséget, mert nem lényeges, hogy milyen a hitünk, a nemzetiségünk, mert mindannyian emberek vagyunk, és mindannyian egyek vagyunk.”

A szabadkai Jovan Mikić Általános Iskolában évek óta megünneplik a tolerancia napját.

Horváth Rice Valéria magyartanár elmondta, a gyerekek nagy lelkesedéssel szorgoskodtak a kiállítások elkészítésében.

„Először is ez a különböző képességeiket fejleszti, kijönnek az iskolapadból. Mindenfélét csinálniuk kell, amit nem szoktak órán. Másrészt megismerik a saját múltjukat. Itt számos olyan tárgy van, és kiállítási anyag, amiről ők eddig semmit nem tudtak. Arról nem beszélve, hogy a többi nemzetnek a jellegzetességeit is megismerik. A toleranciáért talán akkor teszünk a legtöbbet, ha ezeket a gyerekeket együtt dolgoztatjuk, mondom idézőjelben, mert ez számukra öröm, de hogy együtt tevékenykednek, ez tesz legtöbbet a toleranciáért, mert türelmesek egymáshoz.”

A gyerekek műhelymunkákon, közös játékokon, képzőművészeti és fogalmazás pályázaton vettek részt a nap alkalmából.

tolerancia napja
Jovan Mikić Általános Iskola

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.