Ugrás a tartalomra

Ösztöndíjprogram indul a diaszpóra magyar fiataljainak

2022.11.17
14:42
2022.11.17
16:32
Forrás
Pannon RTV
Speciális ösztöndíjprogram indul a diaszpóra fiataljai számára, magyarországi felsőoktatási tanulmányaikat támogatandó - jelentette be Semjén Zsolt magyar miniszterelnök-helyettes a Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésén Budapesten.

A magyar kormány a speciális ösztöndíjprogrammal a diaszpórában élő magyar fiatalok magyarországi felsőoktatási tanulmányaikat támogatja. Semjén Zsolt, magyar miniszterelnök-helyettes elmondása szerint minden olyan támogatást, ami nem kötődik szorosan egy adott területhez, kiterjesztik minden magyar állampolgárra, bárhol éljen a Földön.

Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Magyarország: „Az anyasági támogatás, ami körülbelül 43 ezer embert érintett eddig, kiterjesztjük a világon bárhol élő magyarra. Hasonlóképpen a babakötvényt, ami lényegében egy bankszámla létrehozása és támogatása, majd, amikor a gyerek 18 éves lesz, akkor ezt felveheti. A babakötvényt 38 ezren igényelték eddig.”

Potápi Árpád János, magyar nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy folyamatos a kapcsolattartás a diaszpóra szervezeteivel. Beszámolt a diaszpóra iskolatáborokról is, idén 11 helyszínen 400 gyermek táborozott.

Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár, Magyarország: „A diaszpóra programban nagy segítségünkre van a Rákóczi Szövetség, csakúgy, mint a Kárpát-medencei tevékenységeinkben. Jól kiegészíti a Rákóczi Szövetség a mi munkánkat, illetve mi is egyes programokba természetesen bekapcsolódunk. 2018 óta működik 10 és 29 év közötti, diaszpórában élő magyar fiatalok számára a magyarországi látogatás, illetve ez a lehetőség. A járványhelyzet miatt ezt az elmúlt években nem tudtuk megvalósítani, viszont 2022-ben ismét megvalósult ez a program.”

Az államtitkár beszélt a Kőrösi Csoma Sándor-program folytatásáról és arról is, hogy 2018 óta megszervezik a hétvégi magyar iskolák találkozóját.

A Magyar Diaszpóra Tanács Magyar Diaszpóra Tanács XI. ülésének zárónyilatkozata alább olvasható.

Csatolmányok
mdtzaronyilatkozattervezet2022vegso.pdf
Magyar Diaszpóra Tanács
Semjén Zsolt
diaszpóra

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.