Ugrás a tartalomra

Orosz rakéták megsemmisítették az ukrán energiahálózat felét

2022.11.19
08:17
2022.11.19
18:04
Forrás
euronews.com
Az ukrán energiahálózat csaknem a felét semmisítették meg az orosz rakéták, mondta Denisz Smihal kormányfő, az Unian hírügynökségnek, arra reagálva, hogy Oroszország egyre gyakrabban támadja Ukrajna energiaszektorát.

Október eleje óta csütörtökön volt a hatodik olyan orosz támadás, ami kifejezetten az ország energiarendszerének tönkretételét célozza. A mintegy hárommillió lakosú fővárosban, Kijevben is csak néhány órára van áram és Ukrajna szerte 10 millióan lehetnek, akik áram nélkül maradtak. A kijevi vezetés közölte: országszerte dolgoznak az áramszolgáltatás helyreállításán. Közben Volodimir Zelenszkij újabb szankciókat sürgetett a Nyugattól az Ukrajna elleni orosz rakétatámadások fokozódása miatt.

Ukrajna energiarendszerének csaknem fele működésképtelenné vált az orosz bombázások miatt – állítja Kijev. Volodomir Zelenszkij ukrán elnök azt mondta: a legutóbbi légicsapások során tízmillióan maradtak áram nélkül az országban. Moszkva közben bejelentette, hogy vizsgálatot indít az elfogott orosz katonák állítólagos ukrajnai meggyilkolásának ügyében. Az orosz-ukrán háború 269 napja tart.

Az ukrán főváros, az odesszai kikötő környéke, valamint több mint 10 másik régió is áramhiánnyal küszködik az energia infrastruktúra elleni folyamatos orosz támadások miatt – közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. A kijevi hatóságok arra figyelmeztettek: megtörténhet, hogy teljes áramellátás nélkül marad a város.

Ukrán hírforrások azt állítják: péntek éjjel legalább 5 rakétatámadás érte Zaporizzsját. A hírek szerint a támadások során legalább egy ember életét vesztette, 120 lakóépület pedig fűtés nélkül maradt.

Moszkva jelezte, hogy nyomozást indít több mint 10 orosz hadifogoly meggyilkolása miatt. Feltételezéseik szerint az ukrán erők végeztek a hadifoglyokkal.

Közben elindult az első személyvonat Kijevből a dél-ukrajnai Herszonba, ahonnan a múlt héten vonultak ki az oroszok. A város ugyan újra ukrán ellenőrzés alá került, de a megye több mint kétharmad része továbbra is orosz kézen van. A térségben heves harcok dúlnak.

Andrzej Duda lengyel elnök kijelentette, hogy a keddi lengyelországi rakétabecsapódás valószínűleg baleset volt. Az ukrán külügyminisztérium jelezte, hogy szakértőik a helyszínen vannak.

A svédek azt nyilatkozták, hogy robbanóanyag nyomaira bukkantak az Északi Áramlat megsérült gázvezetékeinek a helyszínén. Szerintük ez alátámasztja, hogy a gázvezetékek szándékosan lettek felrobbantva.

Rishi Sunak brit miniszterelnök szombaton megérkezett Kijevbe, hogy találkozzon Volodomir Zelenszkij ukrán elnökkel. A találkozó kapcsán Zelenszkij az interneten megjelentetett bejegyzésében azt írta: a háború első napjai óta Ukrajna és az Egyesült Királyság a legerősebb szövetségesek.

Ukrajna
ukrajnai háború
Oroszország

Most

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.