Ugrás a tartalomra

A leggazdagabb országok 30-szor többet költenek katonai erőkre, mint az éghajlati válság kezelésére

2022.11.22
10:33
Forrás
greendex.hu
A legtöbbet költő országok, köztük Nagy-Britannia, az Egyesült Államok és Franciaország bocsátják ki a legtöbb üvegházhatású gázt.

A kutatás szerint a leginkább szennyező nemzetek 2013 és 2021 között 9,45 billió dollárt költöttek fegyveres erőikre. Ehhez képest a világ legsebezhetőbb országai 243,9 milliárd dollárt fordítanak az éghajlatváltozás finanszírozására.

A katonai kiadások és a fegyvereladások mély és tartós hatással vannak az éghajlati válság kezelésének képességére – írta jelentésében a TNI. A csoport azt állította, hogy a fegyveres erők finanszírozása károsítja a környezetet, valamint elvonja az éghajlati válság elleni küzdelemre szánt forrásokat. Emellett a hadseregre költött minden egyes dollár nem csak az üvegházhatású gázok kibocsátását növeli, hanem elvonja a pénzügyi forrásokat, a készségeket és a figyelmet az emberiség által valaha tapasztalt egyik legnagyobb egzisztenciális fenyegetés leküzdéséről is.

A TNI jelentése megállapította, hogy Oroszország ukrajnai invázióját követően a katonai kiadások jelentősen megnövekedtek, ennek következtében több üvegházhatású gázt bocsátva ki. Németország 104 milliárd dollár többletkiadást jelentett be a fegyverkezési kiadásokra, míg júniusban a norvég kormány felfüggesztette az éghajlat-politikai finanszírozást, amíg az ukrajnai konfliktus tart.

klímaváltozás
fegyverek
éghajlatváltozás

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.