Ugrás a tartalomra

Egyetlen hét alatt több mint 20 ezer közlekedési szabálysértés történt

2022.11.23
15:13
2022.11.23
17:00
Forrás
Pannon RTV
Az egy héten át tartó fokozott ellenőrzés során Szerbia útjain mintegy 650 sofőrnél derült ki, hogy ittasan vezetett. Pszichoaktív szer hatása alatt 50 sofőr ült a volán mögé.

Koncentrációzavar, reflexcsökkenés, szétszórtság, szédülés, sőt látászavar is felléphet nagyobb mértékű alkohol fogyasztása során. Szerbiában a hivatásos járművezetők esetében zérótolerancia van érvényben, míg a volán mögé ülő magánszemélyek vérében legtöbb 0,20 gramm alkohol lehet literenként.

Dr. Pajor Margit, sürgősségi mentőorvos, Mentőszolgálat, Magyarkanizsa: „Mondjuk egy sör, egy pohár bor, vagy pedig 0,03l töményital adja meg ezt a véralkoholszintet. Ennek is körül-belül egy órára, másfél órára van szüksége, hogy lemenjen arra a szintre, ami megengedett ahhoz, hogy vezethessünk. Tehát ez azt jelenti, hogyha megittunk egy sört, vagy egy pohár bort, vagy megittunk egy pálinkát, akkor körül-belül egy órát, inkább másfél órát kell várnunk, míg újra volán mögé ülhetünk, vagy éppen kerékpárra.”

Dr. Pajor Margit elmondta, az alkohol lebomlásának gyorsaságát az elfogyasztott alkohol mennyisége, a fogyasztás gyorsasága, a kor, a nem, a test zsírszázaléka, illetve a közben bevitt táplálék zsírtartalma határozza meg. A sürgősségi mentőorvos hangsúlyozta, ne vezessünk alkohol fogyasztása után. 

Legkevesebb 10 ezer dinárral bírságolhatja a rendőr azt, aki ittasan vezet.

Aleksandra Mihailović, Szabadka: „A gyermekéletekkel nem játszom, én pedig gyermekeket szállítok. Ezt ajánlom másoknak is, amikor valaki iszik, akkor hívjon taxit és azzal menjen haza, vagy busszal.”

Tomislav Imrić, Szabadka: „- Alkoholfogyasztás után volán mögé ül?
- Nem, de ritkán is fogyasztok alkoholt, és nem vezetek, ha alkoholt ittam.”

Zlatko Belencan, a Közlekedésrendészeti Igazgatóság vezetőhelyettese fokozott figyelemre intette a gépjárművek vezetőit.

„El kell mondani, hogy ebben az évben Szerbiában 485-en vesztették életüket közlekedési balesetben és 16 ezren sérültek meg. Ez alkalommal arra kérünk minden közlekedőt, hogy vigyázzanak magukra és másokra is.”

Az esős, helyenként havas időjárás fokozott figyelmet igényel a gépjárművezetőktől, sőt november elsejétől a téli abroncsokat kötelező használni, amennyiben azt az időjárási viszonyok megkövetelik - figyelmeztetnek a szakemberek. Előttünk az ünnepek és a társas összejövetelek időszaka, ilyenkor jelentősen megnő az ittas vezetés miatti balesetek száma.

közlekedés
ittas vezetés
baleset
Dr. Pajor Margit
sofőr

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.