Ugrás a tartalomra

Tizenhat éves a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar

2022.11.26
07:38
2022.11.26
17:06
Forrás
Pannon RTV
Az ünnepi megemlékezésen összefoglalták az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit.

Fennállásának tizenhatodik évfordulóját ünnepelte a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, pénteken. Az ünnepség előtt a Kárpát-medence felsőoktatási intézményeinek képviselői tanácskozáson osztották meg egymással a tapasztalataikat és elképzeléseiket a jövőt illetően.

A kar napját ünnepelte a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző kar. Az ünnepi megemlékezésen összefoglalták az elmúlt év fontosabb eseményeit és eredményeit.

Takács Márta, az MTTK pénzügyi dékánhelyettese: "Megjutalmazzuk a legjobb hallgatóinkat, azokat az oktatókat, akik több évtizede dolgoznak nálunk, illetve van egy úgynevezett Pro Facultate-díj is, amit azok a karral nem jogviszonyban levő személyek, vagy intézmények kaphatnak, akik az elmúlt egy évben sokat segítettek abban, hogy az intézmény zavartalanul működjön."

Az ünnepséget szakmai beszélgetések előzték meg. Ezen a Kártápmedence magyar nyelvű oktatásának támogatói és megvalósítói osztották meg egymással tapasztalataikat.

Hankó Balázs, Magyarország felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár: "Kötelességünk, erkölcsi kötelességünk az, hogy a külhoni magyar felsőoktatás ügyét is erősítsük, segítsük azzal a fő céllal, hogy itt Vajdaságban, Felvidéken, Erdélyben és Kárpátalján a magyar hallgatóknak lehetőséget biztosítsunk a magyar nyelvű felsőoktatásra. Ebben Vajdaság, Délvidék élen jár."

Egy nagyon örvendetes képzési kínálatbővülésnek vagyunk a szemtanúi Vajdaságban - emelte ki Maruzsa Zoltán, magyar köznevelésért felelős államtitkár.

"Vajdasági magyar nyelvű felsőoktatásnak a helyzetét tekintettük át, mi az a magyar nyelven elérhető szakos kínálat, ami az állami intézményekben, illetve mi az, ami a Magyarországról ide delegált székhelyen kívüli képzésekben érhető el. Örömmel állapítottuk meg azt is, hogy az elmúlt egy évtizedben bővült a kínálat és hát nagyon sokat tudtak fejlődni azok az épületek, az az infrastruktúra is, ami befogadja ezeket a képzéseket."

Az elmúlt évtizedben megújult a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar, létre jött a A Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ, amely ma több magyarországi egyetem képzéseit fogadja be. Ez mellett Zentán és Zomborban is képzőhelyeket létesítettek.

MTTK
kar napja
oktatás
Szabadka
Takács Márta
Ivanović Josip

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:52, Frissítve: 16:53

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.