Ugrás a tartalomra

A fagypont alatti hőmérsékletek ismét lehetőséget adhatnak a támadásokra

2022.11.28
15:44
2022.11.28
16:51
Forrás
Pannon RTV
Az orosz légitámadások következtében Ukrajna 27 régiójából 14-ben energiakorlátozások vannak érvényben.

Annak ellenére, hogy a szükséges villamosenergia mintegy 80 százalékát továbbra is elő tudják állítani az erőművek, a hálózatot ért támadások miatt az nem tudják eljuttatni a lakosoknak.

A első fagyok és a havazás megjelenésével tovább romlott a kijeviek helyzete. Az orosz rakétatámadások az ország energetikai hálózatának mintegy felét érintették. A helyreállítás lassú és a folyamatos támadások miatt nem veszélytelen. A 2,8 millió lakosú ukrán fővárosban a helyiek naponta négy órára kapnak áramot.

Volodimir Zelenszkij, elnök, Ukrajna: „A terroristák múlt szerdai tömeges támadása után az áramszolgáltatás visszaállításán dolgoztunk nap mint nap. Mára az ország csaknem minden részében tervszerű kikapcsolások vannak érvényben. A helyzet az energiaellátásért felelős szakemberek irányítása alatt van. Ezért hálás vagyok annak a több ezer embernek, akik folyamatosan azon dolgoztak országszerte, hogy helyreállítsák az áram-, a víz-, és a távhőszolgáltatást, valamint a távközlést.”

Országszerte több millió ember maradt áram, víz és távhő nélkül a fagypont körüli hőmérsékletben. A két héttel ezelőtt felszabadított Herszonban azonban sokkal rosszabb a helyzet. Az elektromos hálózat teljesen megsemmisült, és a Dnyeper bal oldalára szorított oroszok napi szinten lövik tüzérséggel a várost.

A zaporizzsjai atomerőműt üzemeltető ukrán Energoatom cég vezetője szerint arra utaló jeleket tapasztalnak, hogy az oroszok elhagyni készülnek a hónapok óta ellenőrzésük alatt tartott létesítményt. Európa legnagyobb teljesítményű atomerőműve nem termel energiát, a reaktorokat leállították a folyamatos támadások miatt.

Jelenleg a harctéri cselekmények alacsony intenzitású összecsapásokban és tüzérségi támadásokban merülnek ki. A jövő hétre jósolt fagypont alatti hőmérsékletek azonban ismét lehetőséget adnak majd a támadó hadműveletekre.

légitámadás
Oroszország
Ukrajna
háború
energiakorlátozás
villamosenergia
erőmű

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.