Ugrás a tartalomra

Szép Amáliák

2022.12.03
07:22
2022.12.03
16:50
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel mutatták be Lovas Ildikó legújabb regényét a Desiré villamosa programsorozat keretében a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban. A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg.

A Szép Amáliák történeti szála végigvonul a 20. századon. Különböző kordokumentumokon, illetve újságcikkeken keresztül próbálja felfedezni mindazokat a dolgokat, amelyek feledésbe merültek. Egy újfajta látószögből értelmezi a történéseket - hangzott el az eseményen.

Lovas Ildikó, József Attila-díjas író: „Az én számomra fontosabb az, hogy megértsem, hogy mi játszódott le. A transzgenerációs dolgokban hiszek. Őszintén szólva, hogyan állnánk itt ön meg én, ha nem volnának transzgenerációs átadott történeteink, traumák is. Én nem gondolom, hogy létezik emberi élet trauma nélkül. Nem hiszem, hogy létezik közösségi összetartozás, legyen az bármilyen közösség trauma nélkül. Ahogyan azokat átadjuk a történeteket is átadjuk. Az a kérdés, hogy mire fókuszálunk. Én úgy gondoltam, hogy íróként jóízű történetet akarok írni, nem fájdalommenteset, de jóízűt.”

Az esten a szerzővel Virág Gábor író, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója
beszélgetett. Mint mondta, a Szép Amáliák a vajdasági magyar irodalom egyik megkerülhetetlen műve.

Virág Gábor, a Forum Könyvkiadó Intézet igazgatója: „Egyrészt a témája miatt. Próbál szembenézni a 20. századi valóságunkkal. Van egy nagyon fontos szó a könyv utószavában. Ez pedig a múlt értelmezés. Ugyanis a szerző próbálja újra végigélni, vagy végiggondolni mindazt ami történt velünk a 20. században. Itt a velünk alatt a vajdasági magyar kisebbséget, vagy közösséget értem.”

A kötet a Forum Könyvkiadó Intézet gondozásában jelent meg.

Desiré villamosa
Lovas Ildikó
Virág Gábor
Forum Könyvkiadó Intézet
Kosztolányi Dezső Színház

Most

20:56

Palicson is hódított a Semmelweis

Meghódította a mozikat Magyarországon a Semmelweis című film, erről tanúskodnak a magyar Nemzeti Filmintézet által még idén február közepén nyilvánosságra hozott adatok.
19:17, Frissítve: 19:24

Arany János-érmet kapott Takács Márta

A Magyar Tudományos Akadémia 197. közgyűlésén, Budapesten a külhoni magyar kutatók munkáját elismerő Arany János-érmet vehetett át dr. Takács Márta, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar rendes egyetemi tanára.
16:43, Frissítve: 18:02

Amikor a bánáti szívósság sző nagy terveket

A majdányi régészeti lelőhelyet, a Dr. Batthyány-Strattmann László Művelődési Egyesület székházát, a törökkanizsai könyvtár épületét és az 1858-ban épült Szent György-plébániatemplomot tekintették meg a VMSZ politikusai.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.