Ugrás a tartalomra

Tömérdek lehetőséget nyújt a Magyar Tanszék

2022.12.03
15:26
2022.12.03
16:58
Forrás
Pannon RTV
Könyvtárosként vagy újságíróként is dolgozhat később az, aki az újvidéki Magyar Tanszéken folytatja a tanulmányait.

A tanszék rendszeresen szervez nyílt napokat, amelyeken a leendő egyetemisták informálódhatnak arról, milyen lehetőségeket nyújt számukra a tanszék, hogyan néz ki az oktatás, illetve a diploma megszerzése után milyen pályát választhatnak maguknak.

Tanár, szakfordító, tolmács, lektor, kulturális és művészeti menedzser – csak néhány azon munkalehetőségek közül, amiket a fiatalok az újvidéki Magyar Tanszéken szerzett diplomával végezhetnek. Az Újvidéki Egyetem Bölcsészettudományi Karának Magyar Nyelv és Irodalom Tanszéke 1959-ben kezdte meg működését, és sokáig az egyetlen magyarul oktató felsőoktatási intézmény volt Vajdaságban. Jó kapcsolatokat ápol magyarországi intézményekkel. Évente kétszer tartanak nyílt napokat, amikor az érdeklődő fiatalok betekintést nyerhetnek a tanszéken zajló oktatási és egyéb tevékenységekbe.

Kocsis Lenke, tanársegéd, Magyar Tanszék, Újvidéki Egyetem: „Itt van lehetőségük kipuhatolni a diákoknak azt, hogy valójában mi mindenre jó egy bölcsészkar, mi mindenre alkalmas egy Magyar Tanszék, mi mindenre készít fel. Nem csak a tanári szakmára készítjük fel a hallgatóinkat, hanem más kultúrával és médiával kapcsolatos foglalkozásoknak is jó alapozó képzéseket kínálunk.”

Évente 25 új fiatal számára nyílik lehetőség a tanszékre iratkozni, közülük 20-an állami költségen, 5-en pedig önköltségen tanulhatnak. Alap-, mester- és doktori képzés is folyik a tanszéken. A nyílt napokon a képzésekkel és a felvételivel kapcsolatos kérdésekre lehet válaszokat kapni, idén pedig műhelymunkákon is részt vehettek az érdeklődők.

„Ebben az évben a Magyar Nyelv és Irodalom Tanszék két műhellyel is készült. Egy kreatív írásműhellyel, amelyben a remélhetőleg jövendőbeli hallgatóink a haiku írásba tanulhatnak bele, ebben próbálhatják ki magukat, valamint egy fordítói műhellyel, amely a szakfordítás rejtelmeibe ad betekintést Tóth Juhász Tímea kolléganőnk.”

A tanszéken lehetőség nyílik a tehetségek kibontakoztatására is. A hallgatók versenyeken, konferenciákon vehetnek részt, kutatásokat végezhetnek, megjelentethetik írásaikat, valamint a média világában is szakmai gyakorlatot szerezhetnek.

Újvidék
Magyar Tanszék

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.