Ugrás a tartalomra

Időutazás és Festett üvegablakok konferenciája

2022.12.06
14:28
2022.12.06
20:14
Forrás
Pannon RTV
Két pályázattal is nyert a Szabadkai Városi Múzeum a Nemzeti Kulturális Alap Magyar Géniusz Program Ideiglenes Kollégiumának kiírásán.

Az időutazás egy időszakos tárlat, míg a Festett üvegablakok konferenciája nemzetközi jellegű, háromnapos esemény. Szerbia mellett Magyarországról, Romániából és Horvátországból érkeznek előadók.

A Szabadkai Városi Múzeum 2019 óta tagja a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetségének. Ennek közbenjárására készült el a pályázat, amely a magyar kultúrát, a magyar örökséget és a magyar értékeket, a Magyar Géniusz bemutatását, valamint új kulturális értékek, termékek, projekttevékenységek születésének támogatását hirdeti. A Program célja a Magyar Géniuszok, a magyar tehetségek, tudósok példáinak megjelenítése a mindennapjainkban, közvetlen környezetünkben.

Mihájlovity Anikó, igazgató, Szabadkai Városi Múzeum: „A Magyar Géniusz brand kialakítása is igen fontos, vagyis a korábban nem tapasztalt mértékű múzeum-népszerűsítés a magyar lakosság körében, a muzeális intézményekben végzett kimagasló színvonalú tudományos és közönségkapcsolati tevékenység részére méltó infrastrukturális környezet biztosítás, illetve a pandémia utáni vidéki, múzeumi szféra újraindulásának, megújulásának elősegítése a fő célja.”

Szabadkai Városi Múzeum
Nemzeti Kulturális Alap
Génius

Most

18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.
16:10, Frissítve: 17:22

Gyereket a magasba! Adán is

Ada is csatlakozott a Gyereket a magasba! elnevezésű határon átívelő programhoz, amelyet a budapesti székhelyű Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom indított el évekkel ezelőtt.
15:50, Frissítve: 17:11

Megvannak a hozzávalók az ünnepi fogásokhoz

A húsvétot megelőző napokban szigorú böjtöt tartanak a ortodox hívek. Vasárnap azonban már ünnepi fogásokat fogyasztanak. Az újvidéki limáni piacon is sokan vásárolták meg a húsvéti menü hozzávalóit.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.