Ugrás a tartalomra

Megéri a kényelmes és megbízható gázfűtés

2022.12.13
20:39
2022.12.13
21:10
Forrás
Pannon RTV
Januártól drágul a földgáz Szerbiában. A gáz ára 3,93 dinár lesz kilowattonként, a jelenleg érvényes 3,56 dináros ár helyett. A megemelt ár a januári számlákon kerül először elszámolásra, amit a fogyasztók 2023 februárjában kapnak majd kézhez.

Az EU-standardokkal összhangban az elszámolási mód is változott, már az októberi számlákon is kilowattban számolták a gáz árát, az eddigi köbméter helyett. A Közügyekben annak jártunk utána, hogy Vajdaságban mennyibe kerül a gázbevezetés, mennyi gázt fogyasztanak a háztartások és hozott-e változást az újfajta elszámolási módszer?

A topolyai Novta Adriannáék idén novemberben váltották át tüzelős központi hálózatukat gázfűtésre, főzés és vízmelegítésre száz négyzetméteres családi házukban. A topolyai önkormányzat energiahatékonysági programján a gázkazán és gázvezetékek vásárlását támogató pályázaton sikeresen szerepeltek, a támogatás sokat segített anyagilag az átállásban.

A gáz bevezetése nagy befektetés, viszont a költségek megtérülnek, mondja Kőszegi Attila, aki már tavaly is gázzal fűtötte 120 m2-es családi házukat, ahol az 5 tagú család főzésre és vízmelegítésre is gázt használ. A téli hónapokban mintegy 12 ezer dinárra rúg a gázszámlájuk.

A gáz bevezetésének összköltsége jelenleg 2.500 és 4.500 euró között mozog. Ennek egyik része az engedélyeztetési procedúra és a gázhálózatra való rácsatlakozás, ami szolgáltatótól függően 900-1200 euró. Másik része a gázkazán telepítése és a gázhálózat kiépítése 1500 és 3000 euró között van, gázkazán típusától függően. A szerbiai energetikai bizottság adatai alapján egy átlagos 100 négyzetméteres háznak az éves hőigénye 150 kWh négyzetméterenként.

gázfűtés
gáz ára
Topolya

Most

20:05, Frissítve: 20:17

Verstappen nyerte a sprintfutamot

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull holland versenyzője nyerte a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati sprintfutamát.
19:37, Frissítve: 20:02

Egyre népszerűbb a népművészet az ifjúság körében

Több mint 300 gyermekkel tartották meg a XIII. Dunán innen, Tiszán túl elnevezésű Kárpát-medencei ifjúsági népművészeti tehetségkutató verseny délvidéki elődöntőjét Horgoson. Az eseményt a Bartók Béla Magyar Művelődési Egyesület szervezte meg.
18:52, Frissítve: 19:00

Komoly büntetés a fürdőruhában szaladgálásért

Komoly büntetéssel számolhat az, aki idén nyáron fürdőruhában sétálgat Tivat utcáin. A montenegrói város ugyanis megelégelte azt, hogy a belvárosban egy szál bikiniben vagy fürdőnadrágban járkálnak a turisták.
18:07, Frissítve: 18:19

Újraéledt az asztalitenisz Oromon

A helyi közösség és a vállalatok támogatásával az elkövetkező időszakban a régi iskola épületében mindennap lehetőség adódik a helyieknek arra, hogy kipróbálhassák, megtanulhassák ezt a sportágat, vagy épp versenyeket szervezzenek.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.