Ugrás a tartalomra

A vadászoknak télen is van dolga

2022.12.13
21:05
Forrás
Pannon RTV
Drága, de egy igen komoly és felelősséggel járó sportág a vadászat.

Az ebben jártasak pedig úgy vélik, hogy ez egy életforma, ahol a természeté a főszerep. Az igazán elhivatottak heti rendszerességgel járnak ki terepre, és előre megadott tervek alapján kerülnek kilövésre az adott vadonélő állatok. Viszont a társaságoknak a vadászat mellett másik feladata a vadak etetése és azok szaporulatának növelése, illetve szabályozása.

Gyönyörű a kilátás a törökkanizsai híd közelében. Egész Magyarkanizsa jól látható és nem utolsó sorban a terület kiváló élőhely a vadállatoknak. Sakál - amiből egyre több van, vaddisznó, de megtalálható itt borz, róka, őz, nyúl és fácán is. Ezen a területen lőtte le első vaddisznóját Sarnyai Csaba is, aki ebben az évben kezdett el vadászni. Büszke a zsákmányra, de mint mondja számára a sakál a legvonzóbb vad.

Szerbiában törvények látják elő, hogy mikor milyen állatra lehet vadászni. Bizonyos vadakra egész évben lehet vadászni, ilyen például a sakál, róka, borz. A fácánvadászat idényszerű, ami október elsején kezdődik és január végéig tart. A nyúlnál pedig előzetes vadszámlálást kell tartani, és az egyedek száma határozza meg, hogy lőhető-e az állat vagy nem, valamint az őzek esetében is csak meghatározott időben és meghatározott egyedekre lehet vadászni. A szigorú szabályok ellenére a vadászat az elmúlt időszakban kapott hideget –meleget- vallja Balázs Tibor magyarkanizsai vadász, aki már 2005 óta tagja a helyi egyesületnek.

A vadászat életforma, mondta a Közügyek stábjának a szabadkai Kovács Szilveszter, aki a magyarkanizsai vadásztársaság vadászmestere is. Egy vadász feladat nem csak abból áll, hogy elejtse a vadakat, hanem komoly tervek alapján dolgoznak. -tette hozzá. A vadászok elmondása szerint ez az ágazat is nagy változásokon megy keresztül. Számos élőhely jelentősen beszűkült, mint például az erdős, a mocsaras részek. Egy vadásznak pedig az is feladata, hogy hogy visszaadja a vad természetes életterét.

Emellett a vadászok jótékonykodnak is. A Közügyekben Brinza Lajos a Vajdasági Magyar Vadásztársaság elnöke a december végén Topolyán szervezendő jótékonysági vadászatról beszélt.

vadász
vadáaszat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.