Ugrás a tartalomra

Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozója

2022.12.18
08:15
2022.12.18
16:55
Forrás
Pannon RTV
Dél-Bánátban is nagyban készülnek karácsony ünnepére. Idén Versec adott otthont a betlehemesek és karácsonyi szokások találkozójának.

A Dél-Bánáti Karácsonyi Szokások és Betlehemes Játékok Találkozóját minden évben az adventi időszakban rendezik meg. A művelődési egyesületek csoportjai, kicsik és nagyok, karácsonyhoz fűződő énekeket, különböző szokásokat és betlehemezést mutatnak be.

Palatinus Alen, plébános, Versec: „Sokszor megfeledkezünk, hogy maga a karácsony, nemcsak a család melegségéről szól, hanem tulajdonképpen az egyik legnagyobb ünnepről, ami létezik, a Megváltó születéséről. Hiszen a karácsonynak ez kellene legyen a legfontosabb és a legnagyobb lényege, hogy az Úr Jézus megszületett erre a világra. Tudjuk, hogy ma már nem fog újra születni, viszont meg kell engedni azt, hogy az Úr Jézus megszülessék a szívünkben, a lelkünk mélyén. Ez ha megtörténik, akkor valójában a karácsony egy meghitt ünnep lesz. Versecen szolgálni és dolgozni, a szórványok szórványában nem könnyű és kis dolog, viszont ez a betlehemes találkozó és karácsonyi szokások fölelevenítése segít számunkra, hogy meghittebb legyen, és szebben és jobban át tudjuk élni a karácsonyt.”

A találkozó szervezője a verseci Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület volt.

Krizbai Hajnalka, az egyesület titkára: „Szeptemberben voltak a Herceg Ferenc Napok, a Herceg Ferenc Napok óta készülünk erre. Itt nemcsak az kellett, hogy betanuljuk azt a műsorszámot, amivel föllépünk, hanem nagyon sok minden más. Itt hetekkel ezelőtt ment a kalácssütés, társalgás, mindenki elmondta a saját elképzelését, hogy hogy lesz. Ez is egy külön élmény volt.”

A Magyar Nemzeti Tanács új elnökének első hivatalos útja a dél-bánáti szórványságba vezetett.

Fremond Árpád, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Akkor, amikor a kampányában voltunk a nemzeti tanácsi választásoknak, akkor itt, Dél-Bánátban megígértették velem, ha csak lehet, akkor gondoljak rájuk. Már akkor meghívtak erre a rendezvényre. Az élet, a sors úgy hozta, hogy a megválasztás után az első utam ide vezetett. Akkor ígéretet tettem itt, Versecen is, Ürményházán is, Székelykevén is, amikor itt voltunk ezen a körúton, ahogy az elmúlt időszakban, a jövőben is szeretnék foglalkozni a szórvánnyal, és külön figyelmet szeretnék fordítani a szórványra.”

A dél-bánáti magyar művelődési egyesületek és csoportok mellett az eseményen vendégként a romániai Detta hagyományápolói és az óbecsei hittanosok is betlehemes játékot mutattak be. A mélykastélyi román énekcsoport karácsonyi dalokat adott elő.

Dél-Bánát
karácsony
szokás
Betlehemes Játékok
Betlehemes Találkozó
Fremond Árpád
Palatinus Alen
Krizbai Hajnalka

Most

13:46, Frissítve: 13:56

Elstartolt a strandszezon Újvidéken

Ez a strand az egyik legszebb és legrendezettebb strandnak számít a Duna teljes szerbiai szakaszán, amely számos lehetőséget kínál az idelátogatóknak. A szezonális belépőket mától lehet igényelni.
13:34, Frissítve: 13:42

Tornádó söpör végig az USA középső államain

Heves viharok söpörtek végig az Egyesült Államok középső részén kedden kora reggel, órákkal azután, hogy Oklahomában egy tornádó legalább egy ember halálát okozta és két település egy részét elpusztította.
12:54, Frissítve: 13:09

Biztonságosan két keréken

A biztonságos kerékpáros közlekedésre, valamint a biciklis sport népszerűsítésére hívták fel a figyelmet Szabadka főterén. A Figyelj, hogy lássanak, közlekedj kerékpárral megnevezésű program során általános iskolás gyerekek vehettek részt.
12:11

„Intenzív kampányra kell számítani”

Dr. Pásztor Bálint a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című műsorában a VMSZ államtitkárairól, a kampányról, valamint szabadkai és országos jelentőségű fejlesztésekről beszélt.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerűek a palicsi programok

Május másodikán is több ezren látogattak Palicsra, habár a borongós időjárás miatt nem volt akkora tömeg mint előző nap, amikor mintegy 40 ezer ember fordult meg a tóparton.