Ugrás a tartalomra

Megvan az uniós gázársapka: 180 euró/megawattóra lesz a plafon

2022.12.19
18:58
2022.12.19
20:00
Forrás
Pannon RTV, Index, Euronews
Megszavazták az uniós gázársapkát, az EU tagországai felső határt határoztak meg, mely akkor lépne életbe, ha a gáz referenciaára 180 euró/megawattóra szintre emelkedne.

Az árplafon 2023. február 15-től léphet életbe, és kezdetben nem vonatkozik a tőzsdén kívüli kereskedésre. A mostani megállapodás 95 euróval kevesebb, mint a Bizottság eredeti javaslata, amely 275 euró/megawattórás szinttel számolt. Az árplafon bevezetését korábban erősen ellenző németek végül igennel voksoltak, a szintén kritikus Hollandia és Ausztria tartózkodott, Magyarország pedig az intézkedés ellen szavazott. A rendelet egy felfüggesztési mechanizmust is tartalmaz, arra az esetre, ha a döntés az energiaellátás biztonságát, a pénzügyi stabilitást, az unión belüli gázáramlást veszélyezteti, vagy ha a gázkereslet növekedését tapasztalják.

„Vége az Oroszország és a Gazprom által elkövetett piaci manipulációnak" - fogalmazott a rendelet elfogadása kapcsán a lengyel miniszterelnök. A döntésnek egyébként még át kell esnie az uniós jogi eljáráson is.

gáz
Európai Unió
gázársapka
energetika

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 16:12

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.