Ugrás a tartalomra

A szerb-azeri együttműködésben rejlő lehetőségek

2022.12.21
14:20
2022.12.21
16:17
Forrás
Tanjug
Szerbia köztársasági elnöke munkalátogatáson tartózkodik Azerbajdzsánban, melynek során találkozott Ilham Aliyev azeri elnökkel, valamint Madat Gulijev hadiipari miniszterrel.

Lépéseket tesznek annak érdekében, hogy Azerbajdzsán a jövő év elejétől áramot exportáljon Szerbiába, ezt Aliyev jelentette be. Szerbia számíthat arra, hogy a teljes éves gázszükségletének egyharmadát Azerbajdzsánból kapja, ami az esetleges új gázvezetékek építésével együtt további energiabiztonságot és függetlenséget jelent a villamosenergia-termelésben, mondta Dubravka Đedović szerb bányászati ​​és energiaügyi miniszter, aki azerbajdzsáni miniszterekkel folytatott megbeszéléseket Bakuban.

Aleksandar Vučić kijelentette, hogy Azerbajdzsánnal új együttműködési területek nyíltak meg. Mint mondta, közös fellépésről, közös munkáról, kölcsönös technológiatranszferről van szó a hadiiparban.

„Egyes ilyen termékekkel, amiket a jövőben együtt gyártanánk, megjelenhetnénk majd harmadik országok piacán is. Mert úgy gondoljuk, hogy nagy lehetőségek rejlenek ebben, ha közösen lépünk fel, Szerbia és Azerbajdzsán. Ezért találkoztunk egy hónap alatt immár másodszor, és a szerb delegáció gyakran megy majd Azerbajdzsánba, az azeri delegáció pedig pár nap múlva ismét Belgrádba érkezik. Rendkívül eredményes megbeszélésem volt a hadiipari miniszterrel, valamint a védelmi szektor munkatársaival. Nagyon sokat tanultunk a katonaság működéséről Azerbajdzsántól, hogyan kell felépíteni a haderőt, és mi is készen állunk a tapasztalatcserére, mert mi is jó fegyvereket gyártunk, és azon dolgozunk, hogyan tudnánk mindezt tovább fejleszteni."

Ilham Aliyev
Azerbajdzsán
Dubravka Đedović

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.