Ugrás a tartalomra

Számos fontos projekt valósult meg az elmúlt időszakban Újvidéken

2023.01.03
08:12
2023.01.03
16:06
Forrás
Pannon RTV
Egyes utcák mellett kulturális és szakrális intézményeken is felújítást végeztek. A Telep, az újvidéki magyarság központját képezi, ebben a városrészben is számos beruházás valósult meg.

Múlt év szeptemberében Újvidék egész területén utcák aszfaltozására került sor, a város és a tartomány 2,2 milliárd dinárt biztosított erre a célra. 28 utca kapott új burkolatot. Elsőbbséget a forgalmasabb utak javítása élvezett, de sok telepi utca is új útburkolatot kapott.

Patarica Horváth Anna, Újvidék: „Itt, ahol lakom a Dinári utcában nagy kátyúk voltak, mivel ez egy különös utca és itt nagyon sok járókelő van, egyébként a diákok is erre járnak a közeli iskolából a buszmegállóig. Ez mindig nagy gondot jelentett, esőzéskor vagy havazáskor. Nagyon sokszor nem is tudtunk átkelni ezeken a lyukakon, de az idén elkészült itt az útburkolat, sőt nagy örömömre a parkolórészt is megoldották, hogy ne keljen vízbe kiszállni az autóból.”

Az újvidéki magyarság életében fontos szerepet tölt be a Petőfi Sándor MMK. A hagyományok, a kultúra és művészetek ápolására és megőrzésére összpontosít az intézmény. Két épületrészből áll, amelyből a nagyobb teljes körű felújítás alatt áll. A városi költségvetésből több mint 100 millió dinárt különítettek el erre a célra. Ide tartozik a teljes tető felújítása, hőszigetelés, nyílászárók cseréje. A mozgáskorlátozott személyek számára is ki lett alakítva egy feljáró, valamint egy külön mellékhelyiség. A munkálatok várhatóan februárban fejeződnek.

Király Károly, megbízott igazgató, Petőfi Sándor MMK, Újvidék: „Minden aktivitás, ami az újvidéki kultúra megtartását célozza meg, ebben az épületben lesz. Nagyon szeretnénk a fiatalokat bevonzani ebbe az épületbe, tehát számukra bálokat szervezni illetve különböző koncerteket. Élővé szeretnénk tenni ezt a központot.”

Az önkormányzat folytatja a Duna-parti város területén húzódó kerékpárutak hálózatának bővítését is. Az Újvidék–Begecs kerékpárút legnagyobb része a Duna mentén húzódó töltésen halad végig, kisebb része pedig a város lakott területein.

Basnec Igor, segédpolgármester, Újvidék: „Októberben megkezdődött Újvidék-Begecs kerékpárút harmadik szakaszának a kiépítése is. A telepi Simo Matavulja utcától a Futakig, amelynek hossznak 10,5 kilométer. Ezekre a munkálatokra 170 millió dinár volt biztosítva.”

A Telep városrész területén az elkövetkező időszakban is várhatók fejlesztések. Idősek otthonát építenének a Petőfi Sándor utcában, és egy kis piacot a Fejős Klára utcában. Tervben van még a Laza Kostić Gimnázium épületének felújítása, valamint zöldövezetek, játszóterek és sportpályák kialakítása a városrész egész területén. Az útburkolatok javítása is folytatódik. 2023-ban 1 milliárd dinárt szánnak a város költségvetésből erre a célra, amit a tartomány további 500 millió dinárral támogat. A többi közt a Felszabadulás sugárút teljes útburkolatcseréje is megtörténik a nyár folyamán.

Újvidék
fejlesztések
Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.