Ugrás a tartalomra

Zajlik az utolsó hajrá a pravoszláv karácsony előtt a piacokon

2023.01.05
15:18
2023.01.05
17:11
Forrás
Pannon RTV
Az ortodox hívek január 6-án és 7-én ünneplik Jézus születését. Az asztalra jellemzően hal, különböző savanyúság, dió, méz és sült malac kerül. Mélyen zsebbe kell nyúlni az alapanyagok megvásárlásakor.

Már messziről egyértelműen lehet látni a tejpiac előtt, hogy mi az egyik legfőbb kelléke az ortodox karácsonynak - ez pedig a badnjak, vagyis a tölgyfaág. Több árusnál is nagy mennyiségben 100-300 dinárig találhatók meg. A hívek a tölgyfaleveleket egy rakásba rakják majd, és meggyújtják.

 

Ami az egyik legnagyobb mennyiségben megtalálható a piacon, az a dió és az aszalt gyümölcsök. Joó István asztalánál szinte folyamatosan álltak a vásárlók.

„Legjobban keresik jelen pillanatban a karácsonyra a mákot, babot, ilyen magokat, barackot és szilvát, amit szoktak feltenni az asztalra karácsonykor, és ezeket a fánkokat.”

Csincsák Norbert szabadkai méhész saját méhészetéből származó mézet kínál a vásárlóknak a piacon.

„Nálam az asztalon megtalálható a vegyes virágméz, aminek kilónkénti ára 800 dinár, akácméz, aminek kilónkénti ára 1200 dinár, és a mezei, amely 850 dinár kilónként. A vásárlóerő az elmúlt évhez képest csökkent. Ez betudható annak is, hogy az anyagi helyzet romlik Szerbiában és más országokban is, mivel a világban most ez jellemző.”

A legnagyobb sor a húsárusoknál volt. Legnagyobb kereslet a füstölt malachúsra volt, amelynek átlagára 1000 dinár. A másik legnépszerűbb hústermék a ponty, amelynek ára 700 dinár.

Süli Beáta, halárus: „Most leginkább a friss halat viszik, a sült hal inkább majd holnap fog menni számításaim szerint. Leginkább a pontyot, azt keresik, de tengeri halakat is és minden félét. A pontyszelet, ami legjobban megy.”

A tejpiacon az ünnepi időszakban is nagy mennyiségben árulnak tojást, amely a legtöbb helyen 18-21 dinárért kapható. Nagy választékban vannak még friss és savanyított zöldségek, gyümölcsök.

piac
tejpiac
pravoszláv karácsony
ünnepi asztal

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.