Ugrás a tartalomra

Bevitte a tölgyfaágat a szerb elnökség épületébe Aleksandar Vučić

2023.01.06
16:16
Forrás
Pannon RTV
Hagyományaik, nyelvük és írásmódjuk megőrzésére kérte a hozzá ellátogató szlovéniai szerb nemzetiségű gyerekeket Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnök az ortodox karácsony böjtjén. A fiatalokat a szerb pátriárka is fogadta Belgrádban.

Bevitte a tölgyfaágat, vagyis a badnjakot a szerb elnökség épületébe Aleksandar Vučić.

A szerb államfő minden ortodox hívőnek, valamint Porfirije szerb pátriárkának is boldog karácsonyt kívánt. Köszöntőjében elmondta, szeretné, ha karácsony ünnepe megihletné és összefogná az embereket a tartós béke, az önzetlen szeretet, a bölcsesség, a türelem és a kitartás tekintetében, Szerbia minden polgára javára.

Az ortodox karácsony alkalmából Szlovéniából érkező szerb nemzetiségű gyerekeket is fogadott hivatalában a köztársasági elnök.

Aleksandar Vučić, köztársasági elnök, Szerbia:
Hiszem azt, hogy fontos, hogy arra kérjelek titeket, kedves gyerekek, hogy őrizzétek nyelveteket, őrizzétek a cirill írásmódot, hogy figyeljetek a saját népetekre, amely Szlovéniában és Szerbiában, de a Boszniai Szerb Köztársaságban, Montenegróban, Koszovóban vagy bárhol máshol él is.

A gyerekek egy nappal korábban a szerb pravoszláv egyház fejéhez, Porfirije pátriárkához is ellátogattak a Szent Száva székesegyházba. A pátriárka arra szólította fel a gyerekeket, hogy legyenek elfogadóak a más vallásúakkal és azokkal szemben is, akiknek semmilyen kapcsolatuk nincs a hittel.

Porfirije, szerb pátriárka:
Amellett természetesen, hogy erőfeszítéseket kell tennetek, hogy a lehető legjobban megtanuljátok, amit az iskolában előadnak, az is fontos, hogy templomba járjatok. Vagyis, hogy óvjátok amennyire csak lehet azt, ami a tiétek, ami a lényetek része, ami annak a nemzet történetének a része, amelyből származtok.

A szlovéniai gyerekek az ortodox karácsony alkalmából több napos szerbiai kiránduláson vesznek részt, a szerb elnöktől karácsonyi ajándékokat is kaptak, míg ők egy Szerbiát anyaként ábrázoló portrét adtak át az államfőnek.

A szerb miniszterelnök is gratulált az ortodox híveknek karácsony alkalmából. Ana Brnabić köszöntőjében azt mondta, a mögöttünk álló évet instabilitás, számos kihívás és megpróbáltatás jellemezte országunk és minden ember számára. Hozzátette, azt kívánja, hogy ez a karácsony legyen egy olyan év kezdete, amely békét, nyugalmat és szeretetet hoz mindannyiunk számára.

karácsony
tölgyfa

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.