Ugrás a tartalomra

Nem tartott téli szünetet a koronavírus és az influenza

2023.01.09
10:31
Forrás
Szerbiai RTV
A koronavírus és az influenza nem pihen, a belgrádi Savski Venac Egészségház igazgatója szerint a járványhelyzet enyhén romlik.

Dr. Zoran Bekić a Szerbiai RTV reggeli műsorában elmondta, hogy az elmúlt napokban mérsékelten romlott a járványügyi helyzet, decemberben 400-600 covid-betegük volt, és ez a szám az új évben növekedni kezdett, az 1500-at is elérheti. Az elmúlt napokban nőtt az influenzaszerű tünetekkel küzdők száma, epidemiológiailag a koronavírus fokozottabb terjedésének időszakát éljük, tette hozzá Bekić. Ezért növekszik a covid-kórházakban a betegek száma, mintegy 250-en vannak, és 24-en vannak lélegeztetőgépen, illetve naponta öt-hét beteg hal bele a kór szövődményeibe. Dr. Bekić szerint a legaggasztóbb helyzetben azok az idősebbek vannak, akiknek egyéb súlyosabb betegségük is van, ezért gyakrabban kerülnek kórházba. Hozzátette, kevesebb a fertőzött gyerek, heti egy-kettő. Becslése szerint január folyamán nőni fog a koronavírussal fertőzöttek száma, és a betegek számának ugrásszerű növekedése az újévi ünneplés következménye. Elmondása szerint Szerbiában láthatóan lelassult az immunizálás, a lakosság csak mintegy két százaléka kapta meg a negyedik és ötödik dózist az oltásból. Valamivel nagyobb az érdeklődés a szezonális influenza elleni védőoltás iránt, amivel még most sem késő beoltatni magunkat. Az elmúlt két évben nem volt komolyabb influenzajárvány, de most már lehet rá számítani – mondta el dr. Bekić.

koronavírus
influenza
járvány
járványhelyzet

Most

10:37

24 órán keresztül mérik a sebességet

Fokozott sebesség-ellenőrzés van érvényben a szerbiai utakon a május elsejei és a pravoszláv húsvéti ünnepek miatt. Az eddigi statisztikai adatok szerint ugyanis a május elsejei ünnepek ideje alatt megnő a balesetben elhunytak száma.
07:47

Ma megalakul az új szerb kormány

Délben ülésezik ma a szerbiai parlament. A rendkívüli ülésen csupán egy napirendi pont szerepel: a kormány megalakítása, valamint a miniszterelnök és a kabinet tagjainak eskütétele.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.