Ugrás a tartalomra

Jelentős csapadék áztatta a vajdasági termőföldeket

2023.01.11
11:51
2023.01.11
15:49
Forrás
Pannon RTV
Jelentős csapadék hullott a napokban szinte egész Vajdaság területén. Szinte minden településen közel 20 milliméter esőt mértek, viszont a kalászosok jelenlegi állapotán ez nem javít.

A gazdák szerint a most leesett csapadékot a növény föléli, és folyamatosan fejlődik, ezért is sárgák sok helyen a vetések.

A statisztika azt mutatja, hogy az év leghidegebb hónapja a január, viszont 2023-ban ez nem így történt. Hiszen az év melegrekorddal és tavaszi időjárással indult, hiába esett csapadék, ez a növényeknek még nem kedvez.

A parcellák többsége sárga, folyamatosan fejlődik, tehát nem állt le a vegetáció, ennek oka pedig a tavaszias időjárás. Mezőgazdasági szempontból a csapadék az egyik legfontosabb éghajlati elem, de a növényeknek most hó formájában kedvezne leginkább.

A magyarkanizsai Tangazdaságban tölti le gyakorlati oktatását a moholi Kelemen Balázs. Mint mondja, Moholt is elérte a csapadékos időjárás, viszont a kalászosok ott is egyre nagyobb mértékben sárgulnak.

„Decemberben 47 milliméter esőt kaptunk, és most januárban kaptunk 19 millit. Ez kedvező a vetéseknek, csak az a baj, hogy nem hó formájában van és nincs hideg, ugyanis kellene -1-2 fok legalább, hogy a kártevők és a baktériumok ritkuljanak.”

A tél a nyugalmi állapot a mezőgazdaságban, viszont a kalászosok jelenlegi állapota nem megnyugtató. A gazdák többsége ősszel kevesebb műtrágyát szórt, az állandó növekedés miatt pedig egyre kevesebb tápanyag jut a növények.

Sterbik Ildikó, agrármérnök: „Állandóan megy a fejlődés, történik a nedvkeringés, így a növények már nem tudnak elegendő tápanyagot találni a talajban és lesárgulnak, és azért, mert nitrogénhiányosak.”

Az illetékes elmondta, jelen pillanatban fagypont alatti hőmérsékletre lenne a legnagyobb szükség, így a gazdák a februári hónap helyett már január közepén megtörténhet a fejtrágyázás, így segítve a növényt, hogy új tápanyaghoz jusson.

kalászos
fagy
eső
időjárás
Sterbik Ildikó
földművelés

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.