Ugrás a tartalomra

Idén bevezethetik az eltűnt gyermekek keresésének leghatékonyabb módszerét

2023.01.12
12:44
2023.01.12
17:03
Forrás
Pannon RTV
#amberalert - az utóbbi napokban ismét futótűzként terjed a kifejezés a közösségi oldalakon.

2023 végére Szerbiában is elérhetővé válhat az Amber Alert rendszer - ebben bízik Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója. Az Amber Alert, vagyis a Borostyán riasztás a leghatékonyabb módszere annak, hogy az eltűnt gyermeket a lehető legrövidebb időn belül megtalálják.

Az Amber Alert, vagyis a Borostyán Riasztás nevű rendszer bevezetését szeretné számos szerbiai szülő, polgár és aktivista. Posztokkal, fotókkal hívják fel a figyelmet arra, mennyire sürgős lenne a rendszer bevezetése.

Hogy a gyakorlatban hogyan is működik az Amber Alert, Igor Jurić, a Tijana Jurić Alapítvány alapítója mondta el a Pannon RTV-nek. „Amikor a rendszer elindul, megszakad minden televíziós műsor, rádiós műsor, és megjelenik a hír az eltűnt gyerekről, fotóval és minden olyan információval együtt, amelyet a rendőrség abban a pillanatban megosztott a médiával. A bevásárlóközpontokban LED képernyőkön szintén megjelenik a fotó az ismert információkkal, a benzinkutakon és minden olyan helyen, ahol nagy számú ember fordul meg.”

Tulajdonképpen az egész ország bekapcsolódna az eltűnt gyermek felkutatásába. Felmérések szerint tíz elrabolt gyerek közül 7 előkerült az Amber Alertnek köszönhetően. Igor Jurić elmondta, hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy Szerbiában is elérhető legyen a rendszer. Korábban bürokratikus falakba ütköztek, most azonban már látják a fényt az alagút végén - fogalmazott Jurić .

Igor Jurić, alapító, Tijana Jurić Alapítvány: „Folytatjuk a kampányt. Ígéretet kaptunk a Belügyminisztériumtól, hogy komolyan dolgoznak az ügyön. Ha ez valóban így lesz, és betartják ezt az ígéretet, akkor arra számítunk és abban bízunk, hogy 2023 végétől ez a rendszer a mi országunkban is működik majd.”

Az Amber Alert rendszer 1996-ban indult az Amerikai Egyesült Államokból. Nevét egy 9 éves kislányról, Amber Hagermanről kapta, akit kerékpározás közben raboltak el, majd brutálisan meggyilkoltak. Európában a rendszert az Amber Alert Europe koordinálja.

Amber Alert
Borostyán Riasztás
Igor Jurić
Tijana Jurić Alapítvány

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.
09:15, Frissítve: 09:25

A Leverkusen tovább menetel

A Bayer Leverkusen magabiztosan nyerte az AS Róma elleni Európa Liga elődöntő első mérkőzését. A Marseille és az Atalanta döntetlen.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.