Ugrás a tartalomra

A cifrarák télen is aktív

2023.01.13
12:58
2023.11.02
08:52
Forrás
sokszinuvidek.24.hu
A cifrarák télen is aktív Magyarországon a kutatások szerint. Emiatt is gyorsan terjedhet az idegenhonos faj. Az észak-amerikai eredetű cifrarák első egyedeit az 1950-es években tógazdasági célból importálták Magyarországra.

Természetes élőhelyről 1985-ben fogták először a Duna egyik mellékágában. Kiváló alkalmazkodóképessége és az utóbbi évtizedekben tapasztalt gyors terjedése következtében a cifrarák a leggyakoribb idegenhonos tízlábú rákfajává vált, olvasható a Magyar Haltani Társaság legfrissebb Facebook-posztjában. Mint írják, sikeres terjedése mögött több szakértő feltételezte, hogy a cifrarák aktvitása az őshonos és egyes idegenhonos fajokkal ellentétben a vizeink lehűlésével sem szűnik meg. A faj egész éves aktivitása a termálvízzel terhelt élőhelyeken ismert és a paksi atomerőmű hűtővizét befogadó vízterekben, de téli aktivitását természetes, illetve természetközeli élőhelyen eddig nem dokumentálták. A társaság hidrobiológiai vizsgálatai során a cifrarák aktivitását 2018-2022 között, november vége és március eleje között több helyszínen is regisztrálták. A társaság közölte, a Magyarország vizeiben megjelenő, esetenként jelentős egyedszámot elérő cifrarákállományok a természetvédelmi kockázatok mellett jelentős hatással lehetnek vizeinek teljes táplálékhálózatára és tápanyagforgalmára, így azok ökológiai állapotára.

cifrarák
tél

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 16:36

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk, az egyik ilyen a lakhatási kiadás. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.