Ugrás a tartalomra

Bácskossuthfalva református családfája

2023.01.17
17:17
2023.01.17
19:47
Forrás
Pannon RTV
Bácskossuthfalva református családfáját kutatja Besnyi Károly helytörténész.

Az egyes családfák feltárása megmutatja, hogy milyen rokoni háló alakult ki a faluban, valamint a település történelméről, a lakosok névhasználatáról, átlagéletkoráról is sok érdekesség kiderülhet.

1786-ban érkeztek tömegesen a falualapító református családok Karcagról, Jászkisérről és Kunmadarasról a jelenlegi Bácskossuthfalva területére. Az első anyakönyvi bejegyzések arról tanúskodnak, hogy már 1785-ben is éltek itt református családok.

Besnyi Károly helytörténész saját családfája elkészítésével kezdte a kutatásokat.

„A három református anyakönyvben több mint 40 ezer bejegyzés van, ez nem jelent ennyi személyt, körülbelül 30 ezer személyről lehet szó, mert van, aki mind a három anyakönyvben szerepel, van, aki viszont nem szerepel mindhárom anyakönyvben, máshol született, máshol kötött házasságot vagy máshol halt meg.”

Jelenleg több mint nyolcezer személy található a készülő családfában.

Besnyi Károly helytörténész: „Ha elkészül egy adatbázis, ennek az elemzése nagyon sok mindenre rá fog mutatni, például az életkorra, a nevek használatára, arra is rámutat, hogy honnan érkeztek az itt lakó emberek. Azt tudjuk, hogy betelepüléskor mintegy 1700 személy a Nagykunságból érkezett, de már a következő években is jöttek más-más településekről.”

Besnyi Károly a Facebookon egy vajdasági családkutató csoportot indított, így kapott segítséget a hasonló kutatásokat végzőktől. A családfakutatás hatalmas terjedelme miatt az adatok digitálisan lesznek elérhetőek az érdeklődők számára.

Bácskossuthfalva
református
családfa
Besnyi Károly
helytörténész

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.