Ugrás a tartalomra

Változások várhatók a teljes globális vízkörforgásban

2023.01.18
16:33
Forrás
greendex.hu
2022, a harmadik La Niña által befolyásolt év sok esőt hozott Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában, száraz körülményeket pedig a Csendes-óceán túlsó partján.

Ezek a minták várhatóak voltak, de a kutatók szerint a változások mögött nyugtalanító jelek húzódnak meg, úgy tűnik, hogy a teljes globális vízciklus megváltozik. Több mint 40 műhold megfigyeléseit elemzik, amelyek folyamatosan figyelik a légkört és a Föld felszínét. Ezeket egyesítik több ezer földi időjárás- és vízfigyelő állomás adataival. Most először lehet támaszkodni sok terabájtnyi adatra, hogy teljes képet lássunk a víz körforgásáról egy év alatt az egész földkerekségre, valamint az egyes országokra vonatkozóan. Az eredményeket egy most közzétett jelentés tartalmazza. A legfontosabb következtetés, hogy a Föld vízkörforgása egyértelműen megváltozik. Világszerte a levegő egyre melegebb és szárazabb, ami azt jelenti, hogy az aszályok és a veszélyes tűzesetek egyre gyorsabban és gyakrabban alakulnak ki.

csapadék

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.