Ugrás a tartalomra

Jelentős beruházások valósulhatnak meg 2023-ban Szabadkán

2023.01.19
11:55
2023.01.19
17:21
Forrás
Pannon RTV
Újabb, mintegy 500 háztartás csatlakozhat a gázvezetékekre Szabadkán. Bővül a víz- és szennyvízhálózat is, ami a környező településeket is érinti, a többi között Ludast, Noszát, Hajdújárást, és emellett Palicson is lesznek újítások.

Szabadka Városi Képviselő-testülete jóváhagyta a Szabadka által alapított 14 közvállalat és kft. 2023-as működési tervét. Egyebek mellett a felsoroltak is szerepelnek az idei tervekben.

Idén is jelentős beruházásokat tervez a Park Palics kft. Elkészül az új fürdőkomplexum, az eszközök erre biztosítottak, valamint egy parkoló is lesz a wellness központ mellett, amelynek munkálatai szintén folyamatban vannak és be is fejeződnek a fürdővel egyidejűleg. Modernizálják a tóparti sétányt a Prezident Hotel és a férfi strand között.

A víz- és a szennyvízhálózat is tovább bővül Szabadkán és környékén, a Vízművek és Csatornázási Kommunális Közvállalat is komoly tervekkel készült 2023-ra.

Nágel János, önkormányzati frakcióvezető, VMSZ: „Részükre a városi költségvetésből 80 millió dinár van biztosítva a beruházásokra, a saját eszközeikből pedig még 40 millió dinárt fognak beruházni. Itt megemlíteném a Zorka Helyi Közösség területén lévő négy utca vízvezeték-hálózatának a kiépítését, ez már tavaly megkezdődött, az idén fog befejeződni. Új kútnak az építése, az egyik Csantavéren, a másik az első vízgyűjtő-terület területén, ide tartozik még a vízvezeték-hálózat kiépítése az ipari park területén, tehát jelentős beruházásokat végez ez a közvállalat.”

A közvállalatok és kft.-k idei működési tervét Szabadka Városi Képviselő-testülete elfogadta, azonban Szabadka Polgári Mozgalma vitatta azt a tényt, hogy a Szabadkai Útfenntartó, Várostervezési és Lakásüzemeltetési Közvállalat számára az idei évre kevesebb eszközt láttak elő, mint tavaly.

Miroslav Milojević, önkormányzati frakcióvezető, Szabadka Polgári Mozgalma: „Ez az infláció mellett, ami most 15,2 százalékos, azt jelenti, hogy a kommunális közvállalataink gazdasági ereje sokkal kisebb. Minden emelés, nem csak az infláció, hanem minden áremelés, ami ennek következménye. A kommunális közvállalatok sokkal kevesebbet kapnak, mint tavaly, ez pedig kihatással lesz ezen közvállalatok munkájának minőségére.”

A VMSZ szerint ez nem így van. A párt frakcióvezetője kiemelte, jelentős összegeket irányoztak elő beruházásokra és a csökkenés egyáltalán nem általános trend. Kiemelte, számítanak még tartományi és köztársasági eszközökre is.

Kern Imre alpolgármester pedig hozzátette, a vállalatok teljes mértékben betartották a város és a köztársasági kormány előírásait, amit a költségvetésben megfogalmazott. „Máshogy ezt nem is lehetett volna. Kritika érte az ellenzék részéről a programokat, hogy nincs elég pénz a beruházásokra. Az igaz, hogy nincs elég pénz, de az volt az elsődleges cél, hogy működtessük az egész rendszert és ha tudjuk működtetni a rendszert, akkor az már hatalmas eredmény, hogy az embereknek legyen fűtése, gázellátása, vízvezetéke, szennyvízelvezetés, kommunális hulladék elhordása, vagy Palics úgy legyen karban tartva, ahogy eddig volt.”

A Városi Tanács ellőtt még egy feladat áll, az hogy elfogadja a költségvetési eszközökkel rendelkező vállalatok külön programjait. Erre a következő csütörtökön kerül sor, így a vállalatok teljes kapacitással működhetnek, a tervek szerint - tette hozzá Kern Imre.

VKT
Városi Képviselő-testület
Szabadka
Nágel János
Miroslav Milojević
Kern Imre
gázhálózat
vízhálózat
szennyvízhálózat

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.