Ugrás a tartalomra

Bizakodó hangok Davosból

2023.01.19
12:36
2023.01.19
17:26
Forrás
Pannon RTV
Folytatódott a davosi Világgazdasági Fórum. A találkozón a globális kérdések mellett egy-egy országot érintő témák is felmerültek, illetve a politikusok kétoldalú találkozókat is folytattak, valamint panelbeszélgetéseket vettek részt.

Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnöknek számos kétoldalú találkozója volt a davosi Világgazdasági Fórum mentén. Találkozott például Andrej Plenković horvát miniszterelnökkel, a megbeszélést követően pedig az Instagram-profilján azt írta: korrekt beszélgetést folytattak a szerb-horvát kapcsolatokról. „Hiszem, hogy az előttünk álló időszakban sikerül előrelépést elérnünk, ahogy a gazdasági, úgy a politikai kapcsolatok kérdésében is” – közölte a szerb államfő.

Aleksandar Vučić a sajtónak elmondta, a beszélgetésekből kitűnik, hogy Szerbia előtt az utóbbi évek egyik legnehezebb időszaka áll.

„Amit itt hallottam, azt már senki nem akarja hallani vagy látni, már létezik egy másik nézőpont. Már csak a szankciók és a független Koszovó érdekli őket, nincs ellenkezés, aki ezeket ellenzi, az ellenünk van. Úgyhogy döntő, úgy is mondhatnám, hogy sorsdöntő év áll előttünk."

A davosi Világgazdasági Fórumon az is elhangzott, hogy a világ is kihívások előtt áll, és 2023 is nehéz év lesz, vannak azonban jó hírek is, a gazdasági válság az idei évben várhatóan eléri a mélypontot, onnan pedig már csak felfelé vezet az út, vagyis 2024 már biztosan jobb év lesz, mint az előzőek.

Szakértők szerint az infláció lassan csökkenni kezd majd a következő időszakban, a valódi problémát viszont továbbra is ukrajnai háború jelenti, mert nem lehet előre látni, hogy meddig fog tartani, és milyen hatásai lehetnek még a jövőben.

Éppen erre reagált Boris Johnson volt brit miniszterelnök, aki szerint meg kell kétszerezni az Ukrajnának nyújtott haditámogatást annak érdekében, hogy minél hamarabb, és minél kevesebb áldozattal érjen véget a háború.

davosi Világgazdasági Fórum
gazdasági válság
infláció

Most

20:54

Kiránduljunk a Fruška gorára!

A hétvégén a hagyományos Fruška gora-i maraton zajlott, pár nappal később pedig már a majálisra készülnek a Fruška Gora Nemzeti Parkban és más kirándulóhelyeken is Újvidék környékén.
19:49, Frissítve: 20:12

A muzslyai nyugdíjasok majálisozása

Muzslyán két nyugdíjas egyesület működik. Együtt több mint háromszáz tagjuk van és közös otthonuk az egyik legmozgalmasabb hely Muzslyán. Így lesz ez május elsején is. Az előkészületek már ma délután elkezdődtek.
18:04, Frissítve: 19:36

Május elsején lép pályára a Spartacus

A pancsovai Železničart fogadja a szabadkai Spartacus labdarúgó klub a szerbiai labdarúgó szuperliga 33. fordulójában. A mérkőzés este fél hétkor kezdődik a Városi Stadionon.
17:40, Frissítve: 17:53

Aki bús szívvel énekelt

Ötven éve, harminc éves korában hunyt el az egyik legnagyobb és legtehetségesebb magyar énekes: Szécsi Pál.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.