Ugrás a tartalomra

A tömeges kihalások 27 millió éves ciklust mutathatnak

2023.01.20
11:13
Forrás
ng.24.hu
Kutatók elemzése szerint a bolygónkon a nagy kihalások 27 millió éves ciklusokat mutatnak - írja National Geographic oldalán.

Az elmúlt 300 millió évben a nem tengerben élő kétéltűek, hüllők, madarak, emlősök legalább 10 tömeges kihalási eseményt szenvedtek el, amelyek egy elemzés szerint 27 millió éves ciklust mutatnak. Ez a ciklus megegyezik azzal, amelyet korábban már kimutattak a tengeri élővilág kihalási eseményeinél is, és egybeesik a jelentősebb aszteroida-becsapódásokkal és bazaltáras vulkánkitörésekkel is, így igen valószínű, hogy ezek az események felelhetnek a kihalásokért. Ennek az oka talán a Tejútrendszerben megtett útvonalunkban keresendő – mondta Michael Rampino, a New York Egyetem professzora, a tanulmány vezető szerzője.

Nem a kihalások az egyedüli, ciklikusan visszatérő jelenségek bolygónkon: hasonló elrendeződést mutatnak a becsapódási kráterek, az elemzések alapján ezek az események szintén rendszerességet mutatnak, ráadásul egybe is esnek a kihalásokkal. Rampino egy 1984-es tanulmánya alapján úgy véli, hogy periodikusan, kb. 26-30 millió évente az üstökösök csoportosan a Naprendszer belsejébe jutnak, ennek eredményeként becsapódások, és kihalási események következnek be. Ezt egy olyan, szintén ciklikus mozgás okozhatja, amelyben a Nap, és vele a Naprendszer, a Tejútrendszer síkját keringés közben le és felfelé mozdulva átszeli, vagyis ennyi időnként olyan, nagyobb gravitációs hatást kifejtő részben utazik, ahol e Naprendszerre ható külső erők segíthetik elő az üstökösök Oort-felhőből befelé lökődését.

Meglepte a kutatókat, hogy még egy összefüggést találtak: a hatalmas léptékű bazaltáras vulkánkitörések és a kihalások köztit. A kutatók úgy vélik, hogy a bazaltáras vulkanizmus ciklusa mögött is lehet csillagászati okot keresni: egy 1998-as tanulmány szerint időnként a Naprendszer olyan, feltételezett sötét anyagból álló csomókon utazik keresztül galaktikus útján, amelyek a Föld belsejében extra hőhatást kifejtve indítják meg a bazaltáras vulkánkitöréseket. A kutatók úgy vélik, ezek az anyagcsomók egyrészt a gravitációs hatásukkal a becsapódásokra, másrészt a fűtő hatásukkal a kitörésekre fejtenek ki hatást.

tudomány
természet
kihalás

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.