Ugrás a tartalomra

„Izzítanunk kell a vasat most is a magyar kultúra megmaradásáért”

2023.01.23
12:01
2023.01.23
16:03
Forrás
Pannon RTV
Izzítanunk kell a vasat most is a magyar kultúra megmaradásáért - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke a topolyai magyar kultúra napi ünnepségen vasárnap.

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ Cirkalom táncegyüttese, a Fokos zenekar és a Vajdasági Magyar Versmondók Egyesületének szavalói és színészek közreműködésével mutatták be a Nemzeti fohász - A magyar nép zivataros századaiból - 200 éves a Himnusz című előadást.

Zsúfolásig megtelt a topolyai színházterem a magyar kultúra napján. Az előadás gerincét Kölcsey Ferenc azon költeményei képezték, melyek a tatárjárástól 1823-ig, a Himnusz befejezésének évéig ölelik fel a magyarság történelmét.

Molnár Krekity Olga, vezető, Auróra Beszédművészeti Műhely, Topolya: „A mai nemzedéknek szól, arra próbál rámutatni, azt üzeni a mai nemzedéknek, hogy vigyázzunk, hogy mit teszünk, mert amilyen magot a múltban elültetünk, olyan jövőt fog teremteni a következő nemzedék.”

200 évvel ezelőtt, január 22-én véglegesítette Kölcsey Ferenc a Himnusz szövegét. 1989 óta szól ez a nap a magyar kultúra ünnepléséről. A kultúránk a mindennapjaink része, az identitásunk alappillére - hangzott el a topolyai eseményen.

Kisimre Szerda Anna, elnök, Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ, Topolya: „Hogy mit jelent a Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ életében a magyar kultúra? A mindennapjainkat, a mindennapi életünket, hiszen mindennap műveljük úgy az anyanyelvünk használatát, mint a népművészet területét.”

Nemzeti imádságunk nagyon nagy jelentőséggel bír számunkra, mindig is erőt tudtunk meríteni a himnuszunkból a nehéz helyzetekben is, ez az ami összekovácsol bennünket és minden magyar számára fontos - mondta Fremond Árpád, az MNT elnöke.

„Fontos az, hogy ne csak a múltból merítkezzünk, hanem a ma fiataljainak átadjuk azt a tudást, illetve mindazt, ami fontos a magyarság megmaradása szempontjából, a Magyar Nemzeti Tanács mindent meg fog tenni a jövőben és segíteni fogja a közösségünket, segíteni fog mindenkit abban, hogy őrizzük identitásunkat és őrizzük magyar kultúránkat.”

A Himnusz közös eléneklése volt a záróakkordja a topolyai magyar kultúranapi ünnepségnek.

magyar kultúra napja
Topolya
Fremond Árpád
Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ
Molnár Krekity Olga
Kisimre Szerda Anna

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.