Ugrás a tartalomra

A fóliasátras virágtermesztőket sem kíméli az infláció

2023.01.24
14:39
2023.01.24
16:30
Forrás
Pannon RTV
A befektetések egyre nagyobb összeget emésztenek fel, miközben a vásárlók köre egyre szűkül. A vállalkozók szerint drágítani nem nagyon lehet, mert akkor még kevesebb kuncsaftjuk maradna, hiszen sokan ott spórolnak, ahol csak tudnak.

Nagy gondot okoz az enyhe tél Dukai Tivadar tótfalusi kertészetében. A nőnapi eladásra tervezett primulák egy része ugyanis már most virágba borult. A gazda emiatt a tízezer cserépnyi virágból valószínűleg jóval kevesebbet tud majd értékesíteni, hiszen egy részük március 8-ig elhervad. Az ágazatban további gondok is vannak - mondta a kertész.

„Volt ez a koronás esztendő, ott már nehéz volt az értékesítés, de megoldottuk. Most ezek az úgymond szomszédban zajló, háborús esetek persze, hogy rányomták a bélyegét a gazdaság minden ágára, a virágra is. Sok minden drágult, a tőzeg, az alapanyagok, a cserepek az üzemanyaggal kapcsolatban megdrágultak a kőolajszármazékok.”

Vojnák Danielláék kispiaci kertészetében legfőképp sziklakerti növényeket, örökzöld bokrokat, tujákat és az egyre közismertebb Erika virágot nevelnek és értékesítenek.

Vojnák Daniella, kertész, Kispiac: „Mondhatom, hogy az év eleje nagyon jó volt, a tavasz, nyárra is, azt lehet mondani, hogy jó volt. Az ősz már egy kicsit gyengébb volt anyagilag, ahogy mindenkinél. Mondhatom, hogy nekünk minden virágunk, a sziklakerti növények beváltak és úgy veszem észre, hogy az emberek átállnak az évelőkre.”

A kertészek már évek óta nem igazán emeltek az árakon, a sziklakerti és örökzöld növények 80 és 250 dinár között mozogtak cserepenként a tavalyi évben, míg az egynyári virágok 40 és 300 dinárba kerültek. A termelők elmondták, emelni kellene az árakon, viszont attól félnek, hogy akkor az eddigieknél is kevesebben vásárolják majd meg a növényeket.

virágtermesztés
fóliasátor
Dukai Tivadar
Vojnák Daniella

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:46, Frissítve: 07:53

Húsvét másnapját ünneplik az ortodox hívek

Az ortodox húsvéthétfőhöz Szerbiában számos népszokás kötődik. Egyes szokások a mai napig fennmaradtak eredeti formájukban, mások ugyanakkor módosultak, vagy teljesen a feledésbe merültek az ortodox hívek körében.
07:38, Frissítve: 07:43

Ma van Đurđevdan

A Juliánusz naptár szerint április 23-án, a Gergely naptár szerint május 6-án van Szent György napja.
18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.