Ugrás a tartalomra

„A pesti Schöfft festőművész család” Szabadkán

2023.01.25
15:35
2023.01.25
16:50
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt „A Pesti Schöfft festőművész család” című nemzetközi kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlaton közel 30 magyarországi és szerbiai egyházi-, illetve portréművet állítottak ki, amelyek az egykori pesti Schöfft családtól származnak. A család az 1770-es évektől az 1850-es évekig alkotott, tagjai pedig olyan híresek lettek korukban, hogy Pest belvárosának egyik utcáját Képíró utcának keresztelték, ahol tevékenykedtek. A kiállításon olyan műveket állítottak ki, mint Ferenc császár, József nádor és Pázmány Péter érsek portréja. Az alkotásokat május végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Korhecz Pap Zsuzsanna, a kiállítás kurátora: „Valójában a kornak az alapművészete volt, mert akkor az egyszerű emberek csak templomban találkozhattak. Például itt vannak az uralkodóportrék is, amelyek egykor a pesti királyi egyetem dísztermében voltak, Ferenc császáré, József nádoré és az egyetemet alapító Pázmány Péter érseké. Ami szerintem a kiállítás szenzációja, hogy kölcsönkaptuk a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumból a gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló portrét, amelyet Schöfft József Károly fiának, Ágostonnak az eredetije után festett meg, amelyet én évtizedek óta szakirodalomból ismerek és számtalan történelemkönyvben találkozhattunk vele, most élőben a saját nagyságában megtekinthetik a látogatók.”

Szabadkai Városi Múzeum
Schöfft
A Pesti Schöfft festőművész család

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:09, Frissítve: 20:32

A kormányprogramról vitázik a parlament

Miloš Vučević kormányalakító több mint három órán keresztül ismertette expozéját. Ezt követően megkezdődött a vita a köztársasági képviselőházban a kormányprogramról.
13:43, Frissítve: 16:32

Ezreket vonz a palicsi majális

Verőfényes napsütés és viharos erejű szél várta a 39. palicsi majális látogatóit. Már a délelőtti órákban benépesült a tópart, a kora délutáni órákban pedig már több ezren voltak a sétányon.
13:17, Frissítve: 15:45

Ma megalakul az új szerb kormány

A geopolitikai stabilitás megőrzése, infrastrukturális fejlesztések, az életszínvonal növelése, az EU-tagság felé vezető út és a katonai semlegesség - egyebek mellett ezeken dolgoznak majd az új szerb kormány tagjai a jövőben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.