Ugrás a tartalomra

Szent Száva munkásságát mutatták be a torontálvásárhelyi diákok

2023.01.27
15:35
2023.01.27
17:34
Forrás
Pannon RTV
Torontálvásárhelyen a Moša Pijade Általános Iskolában is megünnepelték a Szent Száva napot. Az eseményen énekek és szavalatok is elhangzottak.

A Szent Száva ünnepség kezdetén Igor Karanović ortodox pap megszentelte a kalácsot, a bort és a búzát. Ezt követően az esemény énekekkel és szavalatokkal folytatódott. 

A műsor egyik résztvevője Bán Léna negyedikes tanuló volt, aki elmondta: „Szent Száva dicsőségét ünnepeljük. Szent Száva szent, tanár, író, diplomata és a szerb ortodox egyház első püspöke volt.”

Az ünnepségen Gáspár Hanna is részt vett, aki társaival együtt szavalt. „Mi két hétig gyakoroltunk és ezeket a verseket a tanító néni egy hónappal ezelőtt adta, de most kezdtük el tanulni, mert voltak az ünnepek, persze pihentünk. Az én versemet, amit mondtam, az a szavalóversenyről van és ott amit még nem mondtam el, azt itt az iskolában elmondtam Szent Száva napján.”

Az ünnepségre a gyerekek egyik felkészítője Törőcsik Ljiljana osztálytanító volt.

„Amikor a tanítványaim első osztályosak voltak, csak Stefan Nemanja prefektus és Szent Száva családját ismerhettük meg, így ők először ezt a részt tanulták meg, és minden évben bővítettük az ismereteket a Nemanjićokra vonatkozó hagyományokból és történelemből. Így a második évben is hozzáadtunk néhány személyt, harmadikban pedig a teljes Nemanjić-dinasztiát megismertük.”

Vidrács Krisztina, az iskola igazgatója Szent Száva fontosságát hangsúlyozta.

„Hagyományosan ünnepi műsorral készültünk a Szent Száva ünnepségre, hiszen az oktatás fontosságát, a tudás iránti vágynak a hangsúlyát emeltük ki ma. A negyedikes diákok készültek egy ünnepi műsorral, az egész éves projektjüknek, munkájuknak az eredményét bemutatva. A szerb történelmet mutatták be és Szent Száva munkásságának a jelentőségét és azt, hogy miért fontos megemlékezni Szent Száváról, azaz az első iskoláknak a megalapitójáról Szerbiában.”

Az ünnepség végén a gyerekek perecet kaptak.

Szent Száva
Torontálvásárhely
ünnep
Vidrács Krisztina

Kapcsolódó tartalmak

Most

18:36

Cápát fogtak Neum közelében

Veszélyeztetett és szigorúan védett cápafaj egy példányát fogott ki a napokban egy helyi horgász az Adriai-tengeren, a bosznia-hercegovinai Neum közelében.
17:58, Frissítve: 18:12

Hszi Csin-ping megérkezett Franciaországba

A kínai elnök Emmanuel Macron francia államfő meghívására érkezett Párizsba, ugyanis a két ország 60 éve lépett diplomáciai kapcsolatba. Hszi Csin-ping franciaországi látogatása után Szerbiába és Magyarországra is ellátogat.
16:01, Frissítve: 16:11

Verstappené a pole pozíció

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője volt a leggyorsabb a Forma-1-es Miami Nagydíj szombati időmérő edzésén, így a vasárnapi futamot ő kezdheti majd az élről.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.