Ugrás a tartalomra

Lobogó megmaradási vágy jellemzi a délvidéki magyar kultúrát

2023.01.28
09:35
2023.01.28
16:20
Forrás
Pannon RTV
A magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségét tartották péntek este Zentán.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által szervezett eseményen kiosztották a szövetség által életre hívott Magyar Életfa díjakat, Aranyplakett és Plakett elismeréseket. A 2022-es évi Vajdasági Szép Magyar Könyv pályázatának nyertesei is átvehették díjaikat.

A himnuszt követően Sutus Áron köszöntötte az egybegyűlteket. A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke elmondta, magyarságunk igazi fokmérői mindazok, akikben lobogó megmaradási és a magyarságért tévő vágy él.

„Olyan közösségteremtő és közösségszolgálatban hívő és amellett hitet tevő embereket tudunk köszönteni, akik nélkül valahol egy picit messzebb került volna ez a vajdasági magyar közösség, ahhoz képest, mint ahol jó volna tartani.”

A szövetség által 2003-ban alapított, a közművelődésben maradandót alkotókat elismerő Magyar Életfa díjban részesült Harmath Károly. A ferences-rendi szerzetes elmondta, a magyar kultúra olyannyira az élete része, mint a lélegzés.

„Mi egy olyan szép nyelvet birtoklunk és egy olyan gazdagságot ebből kifolyólag, ami teljesen más, mint az európai népeknél, de ugyanakkor megtart bennünket, és úgy hiszem, ez a kultúra, amelyben nőttünk, ez egy olyan valami, ami feladatnak is számít.”

A Magyar Életfa díjat kapott továbbá Pastyik László bibliográfus, a kupuszinai népművész házaspár Csizmadia Anna és János, valamint Binecz Margit kevevári közösség- és művelődésszervező, anyanyelvápoló.

Binecz Margit, elnök, Keve Magyar Művelődési Egyesület, Kevevára: „Úgy érzem, hogy megerősít abban, amit eddig végeztem, hogy mégiscsak jól csinálom, mert az ember sohasem biztos mindig a dolgában, és abban is megerősít, hogy tovább kell ezt csinálni és addig, amíg én itt leszek, amíg az erőmből telik.”

A Plakett elismerést Erős Mária népi iparművész, Simon Julianna topolyai kézimunka-oktató, Szakál Mónika szilágyi művelődés- és közösségszervező, a 70 éves kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület, valamint Kovács Jolánka muzslyai író, költő, műfordító kapta.

Kovács Jolánka, író, költő, műfordító, Muzslya: „Ez azt jelenti nekem, hogy itt élni, elsősorban. Itt élni, mondjuk én soha nem gondoltam arra, hogy külföldön éljek. Tehát itt élni, magyarul dolgozni, magyarul tenni a dolgunkat, magyar gyerekekkel dolgozni, magyarul írni, ide akár a fordítást is belekapcsolnám.”

A VMMSZ legrangosabb kitüntetését, az Aranyplakettet Hajnal Jenő vehette át. A kulturális mediátor, intézményalapító, közösségszervező méltatásában az állt, hogy sok évtizedes nemzet-, és közösségszolgálatáért tett munkájának elismeréséül érdemli ő az elismerést.

Hajnal Jenő elmondta: „Örülök neki, hiszen olyan szervezettől és olyan jelölőktől kaptam, akikkel hosszú-hosszú évtizedeken át együtt, közösen dolgoztunk. Hittük, reménykedtünk és bizakodtunk abban, hogy ez a világ alakítható, javítható a délvidéki magyarság sorsa jobbá tehető. Elsősorban a köszönet és a hála mindenképpen a Vajdasági Magyar Szövetségé.”

A 2022-es évi Vajdasági Szép Magyar Könyv díjat a Bencsik Orsolya által szerkesztett Énekes Krisztina rongyikái kötet érdemelte ki, amely a Forum Könyvkiadó Intézet kiadásában jelent meg. Az esemény alkalmi műsorral zárult, a Mécsvirág együttes, a zentai Musica Sacra kórus, valamint Berec-Csizmadia Anna népdalénekes lépett színpadra.

magyar kultúra napja
Zenta
díjátadás
Sutus Áron
Harmath Károly
Binecz Margit
Kovács Jolánka
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.