Ugrás a tartalomra

Bemutatták a Szerbek Bánátban című kötetet

2023.02.01
11:17
2023.02.01
16:42
Forrás
Pannon RTV
A Pancsovai Városi Könyvtárban mutatták be Németh Ferenc és Milan Micić Srbi u Banatu, azaz Szerbek Bánátban című szerb nyelvű kötetét.

A két szerző igyekezett új megvilágításban bemutatni a szerb és a magyar nép együttélését a XV. és a XVI. században.

Szeretnék, ha a későbbiekben magyar nyelven is megjelenhetne a kiadvány.

Németh Ferenc, szerző, egyetemi rendes tanár: „Egy olyan fontos időszakot dolgoz fel, kb. 200 évet, 1411 és 1594 között, amikor a szerb és magyar kapcsolatok nagyon intenzívek és jók voltak, amikor közösen léptek fel a szerbek és magyarok a török elleni harcokban, amikor több hullámban a szerbek Magyarországra vándoroltak, a török elől is menekülve, amikor vegyes házasságokra került sor. Egyszóval ez a két évszázad példaértékű időszak volt a közös történelmünkben, és ezt szerettük volna - gondolom, hogy sikerült is - Milan Micić kollégámmal együtt bemutatni.”

könyvbemutató
Pancsova
szerbek
magyarok
történelem
Németh Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:52, Frissítve: 12:41

Holnap lesz az iskolai mészárlás évfordulója

Egy éve, hogy a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában az oktatási intézmény egyik diákja megölte kilenc társát és egy biztonsági őrt. Másnap az akkor 21 éves Uroš B. kilenc embert lelőtt Dubona és Malo Orašje falvakban.
09:06, Frissítve: 09:14

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.

Népszerű

Elhelyezték az utolsó sínpárt Szabadka és Újvidék között

Gőzerővel haladnak a Belgrád-Budapest gyorsvasút Szabadka és Újvidék közötti szakaszának építkezési munkálatai. Ma délután Topolyánál lerakták a két vajdasági város között húzódó sínpár utolsó elemét, így a fővonal összekötöttnek tekinthető.