Ugrás a tartalomra

A piacvezetők közé lépett a topolyai AKE Djantar Kft.

2023.02.02
13:22
2023.02.02
17:43
Forrás
Pannon RTV
A faiparban és a bútorgyártásban használatos szerszámok élezésére alkalmas öt CNC-gép vásárlását támogatta a Prosperitati Alapítvány a topolyai AKE Djantar Kft.-ben.

A családi vállalkozás ezzel a fejlesztéssel a szerbiai piacvezetők közé rangsorolható, valamint megteremtődött a feltétel a külföldi piac meghódítására is.

A 25 éve alapított AKE Djantar Kft. a fa- és bútoripari gyárak számára készít és szervizel szerszámokat, munkaeszközöket. Fél éve új telephelyre költözött a gyár, a CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kft. támogatásának köszönhetően. A költözés oka, hogy a Prosperitati Alapítvány pályázatán nyert új fűrészélező gépek nem fértek el a régi gyárban. Az öt CNC-gép 40,9 millió dináros befektetés, melyet a magyar kormány 15 millió dinárral támogatott.

Gyantár Lajos, tulajdonos, AKE Djantar Kft.: „15 millió dinárt kaptunk a Prosperitatitól, így meg tudtuk venni a legújabb, legmodernebb élezőgépeket, és ezzel a lépéssel és ezekkel a gépekkel a szerb piacon a fölső szinten vagyunk, a nagy cégeket, amik vannak Szerbiában, mind ki tudjuk szolgálni minőséges szolgáltatással.”

A vajdasági magyar közösség a magyar kormány támogatásának köszönhetően mára leküzdötte azt a gazdasági lemaradást, amelybe a 90-es évek irányított privatizációja okán került - véli Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Hat-hét éve, a gazdaságfejlesztésben történt, köszönve a magyar kormánynak, az annak a lemaradásnak a lenullázása és mára meggyőződéssel állítom, hogy olyan kondícióban vagyunk, mint amilyen kondícióban vannak azok, akik az elsődleges privatizáció részesei voltak a többségi nemzet oldalán. Lehet, hogy nem vagyunk annyian, mert különben is kevesebben vagyunk, de a olyan cégcsoportokat, olyan teljesítményeket tudunk felsorakoztatni, amik pontosan ezt az állítást bizonyítják.”

A gazdaságfejlesztési program elérte a célját itt, Vajdaságban, melyhez kellett a magyar kormány támogatása, de az itteni emberek kitartása és a szerb kormány elfogadó hozzáállása is - mondta Magyar Levente magyar külgazdasági és külügyminiszter-helyettes: „A magyar kormányzat által kiírt egyéb lehetőségekkel is tudtak élni, amelyeket, ha egybeszámítok a Prosperitati Alapítvány által bonyolított programmal, akkor egy nagyon komoly számot kapok a végén, mert most néztem meg a számításokat, körülbelül 210 milliárd forintnyi, tehát 600-650 millió dinár, ha jól számolom, fejlesztés megvalósulását tette lehetővé itt Vajdaságban az utóbbi években. Ezek a fejlesztések fizikai fázisban talán 18-tól értek, tehát az utóbbi öt évben valósult meg ilyen hallatlan volumenű fejlesztéssorozat, tehát ez egy komoly összeg, ha mindent egybevetek, és azt gondolom, hogy meg is látszik most már a Vajdaság egészén.”

Készek vagyunk a korábbi lendülettel folytatni a munkát, a külső körülmények ellenére is igyekszünk maradni a korábban megkezdett úton - tette hozzá Magyar Levente.

AKE Djantar Kft
Prosperitati Alapítvány
Gyantár Lajos
Pásztor István
Magyar Levente
Topolya

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.