Ugrás a tartalomra

Támogatja a nemzetiségi újságok megjelenését a tartomány

2023.02.07
12:21
2023.02.07
16:51
Forrás
Pannon RTV
490 millió dinárral támogatja idén a Tartományi Kormány a nemzetiségi nyelven megjelenő nyomtatott sajtótermékeket. Az erről szóló szerződéseket ma írták alá a lapkiadók képviselői Újvidéken.

A Magyar Szó Lapkiadó Kft. és a Hét Nap Lapkiadó Kft. is kapott pénzügyi támogatást. A Hét Napnak közel 48 millió dinárt folyósítanak a 2023. évi működésre.

László Edit, igazgató, Hét Nap Lapkiadó Kft.: „Mint minden évben, a tartományi támogatás alap, illetve létszükséges számunkra, tehát biztosítja mindazoknak az alapműködési folyamatoknak a pénzelését, ami egy szerkesztőség működéséhez szükséges, itt gondolok elsősorban a lap nyomtatására, a fizetésekre, a kommunikációra, tehát minden olyan folyó költségre, ami nélkülözhetetlen ahhoz, hogy az újság megjelenjen.”

A Magyar Szó 166,4 millió dináros támogatásban részesül, ami a tavalyi összeghez képest 26 százalékos emelkedés. A támogatás a Magyar Szó Lapkiadó Kft. összbevételének 30 százalékát teszi ki, amit elsősorban a napilap megjelenésére fordítanak, valamint a fizetésekre és papír beszerzésére.

Erdődi Edvina, megbízott igazgató, Magyar Szó Lapkiadó Kft.: „Ennek az összegnek a közel 85 százalékát a Magyar Szó napilapnak a kiadására, működésére, tehát a megjelenésére költjük. A Magyar Szó napilap évi szinten legalább 305 alkalommal megjelenik, továbbá az összegből a Képes Ifjúság ifjúsági lapra is tudunk eszközöket biztosítani, a Jó Pajtás és a Mézeskalács gyermeklapokra is.”

A támogatásokról szóló szerződéseket Igor Mirović adta át a nyertes pályázóknak. Mandátuma kezdete óta a támogatási összeg 264 millióról 490-re nőtt, ami azt mutatja, hogy ezt a támogatást a tartományi kormány egyik legfontosabb feladatának tartja – hangsúlyozta a tartományi kormány elnöke.

„Ezzel megmutatjuk, hogy Vajdaság az összefogás példája, és marad is az elkövetkező időszakban. Az együttműködés példakánt szolgál a tartományi intézmények és Önök között, akik a nemzetiségek nyelvén nyomtatott kiadványokkal foglalkozó médiaházakból érkeztek. Ez egyfajta felelősséget mutat, hogy a problémákat közösen oldjuk meg.”

A támogatást 8 nemzetiségi lapkiadónak ítélték oda, amelyek összesen 22 lapot jelentetnek meg Vajdaság-szerte.

tartományi kormány
újság
nyomtatott
Magyar Szó Lapkiadó Kft
Hét Nap
Igor Mirović
László Edit
Erdődi Edvina

Most

11:40, Frissítve: 11:54

Drágábbak a luxustermékek Szerbiában

Több luxustermék is megdrágult Szerbiában május elsejétől. Keddtől egy doboz cigarettáért is többet kell fizetnie a dohányosoknak, mint eddig. Ami viszont jó hír, hogy az áram és a gáz árának emelkedésétől idén már nem kell tartanunk.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.