Ugrás a tartalomra

Most az orvos jött a páciensekhez Bezdánban

2023.02.08
13:55
2023.02.08
17:50
Forrás
Pannon RTV
Ultrahangvizsgálatok, teljes vérkép készítése, cukorbetegek ellenőrzése, EKG-vizsgálat - ezeket a vizsgálatokat végezték Bezdánban a zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház szakorvosai egy új program keretében.

Az intézmény a tartománytól egy mobil ultrahang gépet, Zombor Várostól pedig egy mentőautót kapott, így elindulhatott a program, amellyel közelebb viszik az eszközöket és a szakembereket a betegekhez. Hetente egyszer vonulnak ki egy Zomborhoz tartozó településre.

Folyamatosan érkeztek a betegek a bezdáni egészségház épületébe. A zombori Dr. Đorđe Lazić Egészségház programjára nagy igény mutatkozott. A helyieknek nagy könnyítést jelent, hogy a szükséges vizsgálatokra nem kell Zomborba utazniuk. Most az orvos jött a pácienshez.

Hatala Ilona, Bezdán: „Nagyon, nagyon örülök, hogy nem kell utaznom. Gyengénlátó vagyok, engem kísérni is kell, egyedül nem merek útnak indulni. Ideális dolog. Bármi lesz, én mindenre eljövök.”

Ez egy mobil ultrahang. Ennek köszönhetően a Zomborhoz tartozó településeken is tudnak ultrahangvizsgálatokat végezni. A zombori egészségház az utóbbi két évben nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hozzá tartozó falusi rendelőket jobban ellássák felszereléssel, valamint hogy képezzék a kádert - mondta dr. Úri Emese, a Dr. Đorđe Lazić Egészségház igazgatója.

„Zombor város egy betegszállító kocsit vásárolt az egészségház számára, amelyet tulajdonképpen arra használunk, hogy az eszközöket kiszállítsuk, szükség szerint a pácienseket, akik mozgásképtelenek, az egészségházakba. Itt elsősorban falusi egészségházakra gondolunk, tehát tulajdonképpen közelebb hozzuk a diagnosztikát, az eszközöket, a szakembereket a betegekhez. Ugyanakkor, aminek különösen örülünk, hogy a fiatal kollégák kifejezetten érdekeltek abban, hogy továbbképezzék magukat és erre is előre láttunk eszközöket.”

Itt pedig a cukorbetegek speciális lábvizsgálata zajlott. Ezzel időben fel tudják mérni a cukorbetegek állapotát. Zombor önkormányzata és a zombori egészségház nagyon jól együtt tud működni - mondta Zombor Városi Tanácsának egészségüggyel megbízott tagja, Antonija Nagy Kosanović.

„Ennek a gyümölcse az is, hogy el tudtuk indítani ezt a programot, aminek a célja, hogy itt sokkal jobb feltételek mellett végezhetőek el a vizsgálatok, azok az emberek számára, akiknek fontos a vizsgálat, mivel tudjuk, hogy a falvakban nagyrészt idősebb emberek élnek és azok, akik szociális helyzetűek, és nem tudnak bejutni úgy Zomborba a vizsgálatokra, vagy nagyon sokáig kell valamilyen vizsgálatra várniuk, ezért úgy beszéltük meg, hogy ki tudjuk hozni azzal a mentőautóval, amit tavaly vásárolt a város a felszereléseket és így, szakemberek, orvosok, akik erre vannak képezve különféle vizsgálatokat tudnak elvégezni.”

A program szerint minden héten egy helyre, először a nagyobb településekre települnek ki, utána szükség szerint a kisebb falvakba is szeretnének eljutni. Igény szerint pedig Bezdánba is visszatérnek majd.

A legelső vizsgálatok a programon belül Bezdánban ma kezdődtek, a következő héten, kedden pedig Sztapár településre látogatnak el, azonban nagyon fontos, hogy csak azok a betegek mehetnek, akik beutalót kapnak a háziorvosuktól ezekre a vizsgálatokra.

Bezdán
szűrővizsgálatok
Úri Emese
Dr. Đorđe Lazić Egészségház

Most

19:37, Frissítve: 19:54

Nem hadászati nukleáris gyakorlatot tart Oroszország

Arra utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni - közölte az orosz védelmi minisztérium.

Népszerű

Mi drágul, mi nem?

Május elsejétől több luxustermék ára változik Szerbiában. Az áramért és a gázért ugyanannyit fogunk fizetni egész évben.