Ugrás a tartalomra

A mesterséges intelligencia szerint lehetetlen a globális felmelegedést 1,5 fokra korlátozni

2023.02.08
15:21
Forrás
greendex.hu
A mesterséges intelligencia segítségével készített legújabb kutatás szerint a világ körülbelül egy évtized múlva át fogja lépni a visszafordíthatatlan éghajlatváltozási küszöböt.

A felmelegedés pedig körülbelül a század közepén ismét át fog lépni egy határt, a szennyezés nagymértékű csökkentése ellenére is.

A tanulmány újraindítja a vitát arról, hogy vajon továbbra is lehetséges-e a globális felmelegedést 1,5 Celsius fokra korlátozni, ahogy azt a 2015-ös Párizsi Egyezményben célul tűzték ki. Két klímatudós, számítógép segítségével kiszámolta, hogy a Föld 2033 és 2035 között meg fogja haladni ezt a 1,5 fokos kitűzött célt. A mesterséges intelligencia alapú kutatás alapján még jelentős kibocsátás-csökkentéssel sem tudnánk elérni, hogy a hőmérséklet-növekedés 2 Celsius fok alatt maradjon.

Ez a következtetés azonban már különbözik a korábbi számítógépes modellektől. Eddigihez hasonló, magas CO2 kibocsátás esetén, a mesterséges intelligencia számításai alapján a világ körülbelül 2050-re érné el a 2 fokos küszöböt. Míg, ha mérsékeljük a szennyezést ez a dátum minimálisan kitolódhat 2054-ig. Ezzel ellentétben, az Egyesült Nemzetek Szervezetének éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testülete 2021-es jelentésében az utóbbi dátumot körülbelül a 2090-es évtizedre jósolja.

A tudósok között igen megosztó a 1,5 Celsius fokos küszöb jelentősége, egyesek szerint ez még mindig elérhető, míg mások úgy vélik, itt az idő abbahagyni a színlelést, hogy ennek a célnak az elérése még mindig lehetséges.

mesterséges intelligencia
globális felmelegedés

Most

14:39, Frissítve: 14:44

Kollégium vagy lakás?

Az egyetemi hallgatóknak továbbtanulásuk során számos költséggel kell számolniuk. A lakhatási kiadások a legmagasabbak. Legtöbben a kollégiumot választják annak kedvező ára miatt, de túljelentkezés esetén marad a lakás bérlésének a lehetősége.
12:58, Frissítve: 13:43

Az egész ország az áldozatokra emlékezik

Egy évvel a belgrádi iskolai lövöldözés után az egész ország megemlékezett az áldozatokról. A televízió és rádióműsorok reggel 8:41 perckor megszakították a sugárzást, és egy perces néha csenddel tisztelegtek a lövöldözésben elhunytak emléke előtt.

Népszerű

Előmajálisozott Horgos

Az egész napos rendezvényen családok, baráti társaságok, fiatalok és idősek egyaránt jól érezték magukat, mivel számos program közül válogathattak az érdeklődők. A rendezvény célja a közösség összekovácsolása, a barátkozás és a szórakozás.